Wednesday, 27 February 2019

KWETIAU GORENG BASAH 'MINYAK BIJAN' .. sedikit kelainan rasa yang menyelerakan !

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ....

Selera akak sekarang ni asyik nak makan daging bakar pulak !
Semenjak dah pandai bakar daging cara mudah hari tu MASAK LOMAK NOGORI  'DAGING SALAI' HOMEMADE ...  ! 
Risau juga pada mr. K ni.
Makan-makan juga kan.

Jadi akak google-google leee,  nak cari resepi tersedap ! terletup !
Banyak resepi disitu,
Salah satu dari posting di blog Majalah rasa...resepi  FB 'Adnilsam Apart'.
Sayang ! cuma ada link ke main FB saja, bukan ke posting resepi !!!!!!!!!

mmm.. kalau nak attachkan link, akak lebih suka suka direct ke post resepi,

Punyalah akak skroll sampai ke bawah, tak jumpa-jumpa
Yang jumpa resepi-resepi lain yang agak menarik termasuk resepi Kuay Teow Udang Basah yang membuatkan akak terlior.
Lain sikit dari kebiasaan sebab menggunakan sedikit minyak bijan
mmmm... kena cuba ni !


Jom...

Biasa lah akak kan suka menderhaka resepi ! hehehe
Jadi akak olah sedikit ya ...
Udang tu akak ganti dengan daging
dan ada se setengah bahan tu akak tak masukkan; salah satu sebab nya ia tak ada dalam simpanan didapur akak

Yang dibawah ni resepi asal nya ya ....


Bahan A
1 Bungkus Kuay teow kasar - digaul dengan 1/2 sudu kecil minyak bijan
1 keping tauhu putih- goreng terlebih dahulu kemudian potong nipis2
Segenggam Taugeh
Sedikit hirisan daun kucai

Bahan B
Minyak untuk menumis
4 biji bawang merah (ditumbuk)
5 ulas bawang putih (ditumbuk)

4 sudu besar cili kisar

Bahan C
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap cair
1-2 sudu besar kicap mee

Bahan D
250gm udang
2 Biji Telur

Bahan E
2 cawan Air
1 kiub pati ikan bilis
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa

Cara Menyediakan nya
1. Tumiskan bawang merah ,bawang putih hingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar.
2. Apabila tumisan sudah garing sikit masukkan sos tiram, sos cili dan kicap cair serta kicap mee.
3. Masukkan udang dan pecahkan telur ditepi kuali.. biarkan telur garing sebelum dihancurkan..
4. Masukkan 2 cawan air. Perasakan dengan garam, gula & serbuk/kiub pati ikan bilis secukup rasa
5. Masukkan kuey teow, taugeh, tauhu goreng dan hirisan daun kucai. Kacau rata, sesuaikan rasa.
6. Siap
Copyright © 2019. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Monday, 25 February 2019

MASAK LOMAK NOGORI 'DAGING SALAI' HOMEMADE ... aroma arang pada daging boleh membuatkan air lior menitik-nitik !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ....

MASAK LOMAK NOGORI 'DAGING SALAI'
em .......
teringat-ingat betapa nikmatnya masak lemak ini dengan aroma daging yang baru dan segar disalai atas bara arang,  boleh membuatkan air lior menitik-nitik tik ! tik !



Teringin punya hal, tak kisah walau akak terpaksa bersusah sedikit, kerana hasil nya memang berbaloi-baloi !
Dan alhamdulillah tak menyesal......


Nak dibeli daging yang siap salai ?
Mana nak ada dikawasan akak tinggal ini.

Jadi kalau nak makan, kena usaha sendiri !


Alat menyalai ?

Di rumah akak ini memang ada tempat yang boleh digunakan untuk menyalai;  bekas membakar satay, dan juga dapur bbq.
Tapi semua tu tersimpan dalam setor di luar rumah.

Kalau dah malas nak ber aktiviti basuh-membasuh maklum lama tak digunakan...akak rela menggunakan saja periuk didapur yang di lapik dengan kepingan kertas aluminium foil.
Bagi akak ini lebih cepat dan mudah kerja.


Lagipon daging yang nak disalai ni pon bukannya banyak.
Tak sampai sekilo...
Lagi mudah kerja !

Arang pulak akak bakar atas dapur,


Bila dah menjadi bara baru akak pindahkan ke dalam periuk tadi


Masak lomak kali ini akak kurangkan kepedasan nya, maklum ahli keluarga ada yang tak kuat pedas,
Kalau ikut selera akak 30 lebih cili padi pon boleh lagi !

Fedbek yang diterima dari ahli keluar selepas menikmati lauk ini ..... apa lagi, pakat sedap belako lako !!!



Jommm !!!


Bahan A
800 gram Daging (akak siap-siap potong kepada kepingan sederhana tebal)

Bahan B (di kisar halus)
5 biji Cili Padi Hijau * ikut kepedasan yang disukai . Akak terpaksa kurangkan sebab ada yang tak tahan pedas
1 inci Kunyit Hidup * tak ada stok. akak gantikan dengan kunyit serbuk
sedikit Air

Bahan C
2 batang Serai (diketuk)
1 keping Asam Gelugor
2 inci Halia (di hiris tebal)

Bahan D
2 kotak 'kecil' Santan Pekat * akak letakkan santan lebih sebab semua peminat kuah
1 camca kecil Lada Hitam serbuk * akak tambah
2 helai Daun Kunyit (dihiris lebar)
1/2 kiub Pati Daging 'Knor'
sedikit Garam
sedikit Air  * untuk mencairkan sedikit santan pekat

Bahan E
10 biji cili padi hijau (biarkan sebiji-sebiji)
3 biji cili padi merah (biarkan sebiji-sebiji)

Cara Menyediakan nya
1. Daging potong kepada kepingan kecil dan kemudian nya dibersihkan.
* Seeloknya daging siap-siap dipotong sebegini untuk mendapatkan aroma arang pada setiap kepingan daging, dari disalai dahulu baru dipotong.


2. Salai agak-agak dah masak atau 3/4 masak dah mencukupi. Sebab utama kita nak dapatkan aroma salai tu yang penting. Angkat dan ketepikan.



Sekarang part memasak pulak...

3. Masukkan bahan B dan C kedalam periuk.
4. Masak dengan api yang kecil sehingga air susut untuk menghilangkan bau cili kisar.
5. Masukkan bahan D dan daging. Kecilkan api dan masak sehingga kuah 'hampir-hampir' mendidih.
Tapi jangan sampai mendidih ya !!!!
* Sentiasa dikacau selalu untuk mengelakkan santan pecah minyak.

6. Sebelum angkat, masukkan bahan E.
7. Siap untuk dihidangkan.

Copyright © 2019. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Sunday, 24 February 2019

PERIA GORENG 'CHINESE STYLE' ... tukar selera untuk lebih sedap !

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...

Sekali sekala makan masakan ala-ala  'CHINESE STYLE' memang sedap
Maklum nak ubah selera sayur dan lauk-pauk.

Semua sedia maklum...
Masakan kaum china memang tak lari dari bawang putih.
Biasa nya penggunaan bahan ini jauh lebih dari kaum-kaum yang lain.
Selain rasa bawang putih yang sedap, ia juga berkhasiat untuk kesihatan.

Masa akak kecik dulu, ketika keluarga tinggal di kuarters Bomba, kat belakang rumah tu banyak deretan rumah kaum cina.
Bila tengah hari memang 'merengit' aroma bawang putih yang ditumis.
Harum semerbak !!!

Jom kali ini kita goreng peria, goreng dengan telur biasa-biasa saja.
Cuma kelainan yang dibuat, gantikan penggunaan minyak masak dengan minyak bijan untuk menambahkan lagi aroma, selain penggunaan bawang putih yang agak banyak semasa menumis.
Juga tak ketinggalan halia ya. salah satu bahan yang kerap digunakan dalam sayur.

Kali ini sayur ini tak bertahan lama dalam mangkuk, biasa lah kalau dah sedap !!
Ratah !

* Memang sedap. Akak tak masukkan sebarang perasa tambahan dalam sayur ini !




Bahan A
7 biji Peria Katak (dibelah 2, dibuang bahagian tengah dan dihiris sederhana tebal)
1 biji bawang besar (dibelah 8)
3 biji Cili Padi (dihiris menyerong)
2 biji Telur
Sedikit garam

Bahan B
Minyak Bijan untuk menumis
8 ulas Bawang Putih (dicincang halus)
1/2 inci Halia (dicincang)

Bahan C
Sejemput Ikan Bilis (ditumbuk kasar)
Sedikit Air
Sedikit Kunyit serbuk *optional



Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak bijan,
2. Tumis bawang putih, halia dan kacau sehingga terbit aroma yang harum dari 2 bahan ini . Kacau sehingga bawang bertukar sedikit keperangan. Lebih perang, lagi sedap.

3. Masukkan ikan bilis.

4. Terus menggoreng sehingga bilis juga bertukar keperangan dan masukkan kunyit.

5. Masukkan peria yang telah dihiris. Jika terlalu kering boleh ditambah sedikit air ~ 3 camca besar.
6. Kacau-kacau sebentar dan tolak ke tepi kuali.
7. Pecahkan telur dan biar sehingga sedikit membeku.

8. Masukkan potongan cili padi, bawang dan garam.
9. Kacau bercampur semua bahan dan biarkan agak-agak 3-4 minit boleh diangkat untuk dihidangkan.
Jangan masak terlalu lama untuk mengelakkan sayur hilang kerapuhan nya.



Copyright © 2019. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Friday, 22 February 2019

CHICKEN POPCORN 'HOT AND SPICY' ... mudah dan sedap. Telur ? NO NO!

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...

Salam Jumaat semua !
Akak sediakan CHICKEN POPCORN 'HOT AND SPICY'  ini beberapa hari lalu sebagai lauk tengah hari.

Memang sedap kalau dapat 'ratah' begitu saja kerana isi ayam isi memang dah sedia 'terasa' perencah rempah ratus yang menyaluti nya.
Tapi kalau nak cecah dengan sos pon tak ada salah nya.

Nak sediakan CHICKEN POPCORN mudah saja.
Kalau nak senang boleh guna tepung serbaguna 'Bestari',
Tapi kebetulan dah lama tak simpan stok tepung ni didapur, jadi akak buat sendiri tepung 'golek-golek' ini.

Ada yang guna telur untuk memastikan tepung bersalut cantik pada ayam,
Tapi akak tak pakai pon....

Jomm... ikut akak kedapur.

Bahan A
3 ketul Ayam 'bahagian dada' (dipotong kepada ketulan kecil)

Bahan B
1/2 cawan Tepung Beras 'Campuran'
1/3 camca kecil Lada Hitam Serbuk
1/3 camca kecil Lada Putih Serbuk
1/2 camca kecil pati Ayam 'Knor'
1 camca besar air Kapur Makan
Sedikit Garam halus

Bahan C
1 cawan Tepung Beras 'Campuran'
1/2 camca kecil Lada Hitam Serbuk
1/2 camca kecil pati Ayam 'Knor'
1/2 camca besar Cili Serbuk
1/2 camca besar Rempah Kari Daging  (*Rempah kehabisan, jadi akak ganti dengan Rempah Kurma)
Sedikit Garam halus

Bahan D
2 tangkai Daun Kari


Cara Menyediakan nya

1. Dada ayam dipotong kepada ketulan kecil, dibersihkan dan dan ditoskan air nya.
2. Satukan isi ayam bersama bahan B. Gaul sehingga ratakan. * Tak perlu ditambah air.

3. Perap selama 2 jam atau semalaman didalam peti sejuk. * Tutup bekas untuk mengelakkan ayam menjadi sedikit kering dalam peti.


Keesokan pagi atau selepas 2 jam......

4. Keluarkan isi ayam dari peti sejuk. Jika dapati ia terlalu kering, boleh ditambah 1 camca besar air dan digaul semula.

5. Satukan bahan C dalam mangkuk yang lain.


6.  Golek-golekkan ketulan ayam (yang telah diperap sebelum ini) dalam campuran bahan C. Buat sedikit sedikit supaya ia bercampur rata.




7. Pindahkan ia kedalam bekas yang lain. Ulang sehingga habis.


6. Panaskan minyak dan goreng isi ayam sehingga masak.
* Oleh kerana tiada tulang yang keras, jadi proses memasak tak perlu terlalu lama untuk mengelakkan ia menjadi keras.

8. Sebelum angkat, masukkan daun kari dan biar seketika. Angkat dan toskan minyak.
9. Siap untuk dihidangkan.........

Copyright © 2019. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Wednesday, 20 February 2019

HAINANESE CHICKEN RICE ...with 3 different sauces CHILI, GINGER GARLIC and SOY DIPPING ! Marvelous resepi dari 'TASTY' yang mesti dicuba !!


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...

Akak dah cuba resepi dari TASTY....... HAINANESE CHICKEN RICE by Niki.

Disediakan bersama dengan 3 jenis sos CHILI, GINGER GARLIC dan SOY DIPPING.
Juga tak ketinggalam SOUP yang super-duper delicious !!! Marvelous !!!!

Licin Micin Seperiuk soup yang akak masak ...............

Adik-adik akak bila lagi
Mudah sangat menyediakan juadah ini,
Memang berbaloi sedap nya !!

Yang ini memang sesuai dan ngam sangat dengan selera akak.

Bila-bila In Sya ALLAH nak buat lagi, sebab akak memang 'hantu nasi ayam'
Memang supper mavelous !! Fuhh !!! Terlior teringat nasi ini !


VIDEO penyediaan by Niki boleh tengok di FB di sini Hainanese Chicken Rice TASTY
Thanks Niki for the supersss recipi !
Yummy !!!!!!!!

Hidangan untuk 6 orang makan


HAINANESE CHICKEN



Bahan A
1 ekor Ayam (~ 1.3 kg)
1/4 cawan Garam *garam yang sebanyak ni digunakan untuk mencuci dan memasak ya....
4 inci Halia Segar (dihiris menjadi kepingan kasar ~ 6 mm)
2 pokok Daun Bawang
Air Sejuk secukup nya untuk rebus tenggelam (~3.7 liter)

2 (atau lebih) camca besar Minyak Bijan

Cara Menyediakan nya
1. Gosok keseluruhan ayam (luar dan bahagian rongga dalam) dengan sedikit garam sambil menanggalkan kulit-kulit  yang hampir keluar/longgar. Kemudiannya dibilas dan dilap dengan tissu dapur supaya ayam berada dalam keadaan kering.
2. Sisih/asingkan lemak-lemak ayam dan simpan untuk kegunaan nasi nanti.
3. Lumur semula ayam  (luar dan dalam) dengan sedikit garam dan kemudian nya masukkan kepingan halia dan daun bawang ke dalam perut /rongga dalam ayam.
4. Masukkan ayam kedalam periuk, tambahkan air sejuk sehingga tenggelam dan perasakan dengan sedikit lagi garam.
5. Pasangkan api yang kuat sehingga hampir-hampir mendidih dan terus perlahankan api sekecil yang boleh dan terus tutup tudung periuk untuk merenihkan ia selama lebihkurang 30 minit atau sehingga suhu dalaman ayam mencapai 165 ° F (75 ° C).
6. Matikan api.
* Step 4 hingga 6 akak olah sedikit... akak masak air sehingga mendidih membuak-buak, kemudian terus kecilkan api (sekecil boleh), masukkan ayam dan tutup tudung periuk. Biarkan ia merenih selama lebihkurang 30 minit atau sehingga ayam masak.

7.Keluarkan ayam dari periuk dan pindahkan kedalam bekas yang berisi kelutulan air ais selama 5 minit untuk menghentikan proses memasak, juga untuk menjaga kulit ayam dari berkerut.
8. Keluarkan halia dan daunbawang dari ayam. * Akak masukkan semula kedalam stok /air rebusan ayam tadi.
9. Setelah ayam sejuk, lap sedikit bahagian luar ayam dan lumur dengan minyak bijan untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap disamping  membantu mengelakkan ayam menjadi kering.


HAINANESE SOUP


Bahan A
Stok Air rebusan Ayam diatas
1/4 Kiub Ayam 'Knor'

Bahan B
Daun Sup
Bawang Goreng

Cara Menyediakan nya
1. Tambahkan kiub ayam kedalam stok rebusan ayam diatas dan didihkan sebentar.
2. Tabur dengan bahan B sebelum dihidangkan.


HAINANESE RICE


Bahan A
1/4 cawan  (~60 ml)  Minyak Bijan
2 sudu besar Lemak Ayam (dicincang)
2-4 ulas Bawang Putih  (dicincang)
1 sudu besar Halia Segar  (dicincang)
1 sudu teh Garam

Bahan B
2 cawan (400 g)  Beras 'Panjang', dibasuh dan ditoskan  * Akak guna beras biasa ja
2 cawan  (480 ml) Air Rebusan Ayam  * Air akak ikut sukatan biasa akak masak

Cara Menyediakan nya
1. Dalam kuali, panaskan minyak bijan dengan api yang sederhana.
2. Masukkan bahan A yang lain dan goreng sehingga beraroma selama ~ 10 minit.
3. Kemudian  keluarkan 1/4 dari bahan goreng  * untuk diguna dalam sos kemudian.

4. Masukkan beras  dan kacau/goreng selama 3 minit, kemudian pindahkan beras ke 'rice cooker' dan tambahkan stok air rebusan ayam.
5. 'ON' kan periuk nasi dan masak saperti biasa.

* Untuk memudahkan proses memasak, akak guna  'rice cooker' direct dari langkah 1 hingga 4. Jadi tak ada aktiviti pindah memindah.


SOY DIPPING SAUCE


Bahan A
1/4 bahagian 'bawang putih dan halia goreng' tadi
1 camca besar Sos Tiram
3 camca besar Kicap Manis
1 camca kecil Kicap Cair
2 camca besar Stok Rebusan Ayam (Soup diatas)

Cara Menyediakan nya
1. Satukan semua bahan A dan sebatikan sehingga rata.


CHILI SAUCE


Bahan A
2 camca besar Cili Merah Kisar
1 camca besar Bawang Putih cincang
1 camca besar Halia cincang
* Akak guna 2 Cili merah, sedikit cili padi, 2 ulas bawang putih dan 1/2 inci halia. Semua kisar  sekali harung tanpa air (kalau nak letak air, pastikan guna Stok Rebusan Ayam)

Bahan B
2 camca besar  Sriracha *Akak tak masukkan
2 camca teh Gula
1 camca besar jus limau
2 camca besar Stok Rebusan Ayam (Soup diatas)

Cara Menyediakan nya
1. Satukan semua bahan A, B dan sebatikan sehingga rata.


GINGER GARLIC SAUCE


* Akak tak buat sos yang ini sebab tak sempat nak beli Minyak Kacang. 
Tapi akak boleh bayang kan kejadian dan keenakan sos ini kerana pernah merasai kesedapatan  minyak kacang yang dimasukkan sedikit semasa menyediakan mee.  

Bahan A
2 camca besar Halia yang di parut
2 camca Bawang Putih yang dicincang
3 camca Minyak Kacang
1 camca besar Cuka Makan
Sedikit Garam

Cara Menyediakan nya
1. Satukan semua bahan dan sebatikan sehingga rata.


TADA  SIAP UNTUK DIMAKAN ...........

Memang rugi kalau tak cuba !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Copyright © 2019. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my