Wednesday, 27 February 2019

KWETIAU GORENG BASAH 'MINYAK BIJAN' .. sedikit kelainan rasa yang menyelerakan !

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ....

Selera akak sekarang ni asyik nak makan daging bakar pulak !
Semenjak dah pandai bakar daging cara mudah hari tu MASAK LOMAK NOGORI  'DAGING SALAI' HOMEMADE ...  ! 
Risau juga pada mr. K ni.
Makan-makan juga kan.

Jadi akak google-google leee,  nak cari resepi tersedap ! terletup !
Banyak resepi disitu,
Salah satu dari posting di blog Majalah rasa...resepi  FB 'Adnilsam Apart'.
Sayang ! cuma ada link ke main FB saja, bukan ke posting resepi !!!!!!!!!

mmm.. kalau nak attachkan link, akak lebih suka suka direct ke post resepi,

Punyalah akak skroll sampai ke bawah, tak jumpa-jumpa
Yang jumpa resepi-resepi lain yang agak menarik termasuk resepi Kuay Teow Udang Basah yang membuatkan akak terlior.
Lain sikit dari kebiasaan sebab menggunakan sedikit minyak bijan
mmmm... kena cuba ni !


Jom...

Biasa lah akak kan suka menderhaka resepi ! hehehe
Jadi akak olah sedikit ya ...
Udang tu akak ganti dengan daging
dan ada se setengah bahan tu akak tak masukkan; salah satu sebab nya ia tak ada dalam simpanan didapur akak

Yang dibawah ni resepi asal nya ya ....


Bahan A
1 Bungkus Kuay teow kasar - digaul dengan 1/2 sudu kecil minyak bijan
1 keping tauhu putih- goreng terlebih dahulu kemudian potong nipis2
Segenggam Taugeh
Sedikit hirisan daun kucai

Bahan B
Minyak untuk menumis
4 biji bawang merah (ditumbuk)
5 ulas bawang putih (ditumbuk)

4 sudu besar cili kisar

Bahan C
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap cair
1-2 sudu besar kicap mee

Bahan D
250gm udang
2 Biji Telur

Bahan E
2 cawan Air
1 kiub pati ikan bilis
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa

Cara Menyediakan nya
1. Tumiskan bawang merah ,bawang putih hingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar.
2. Apabila tumisan sudah garing sikit masukkan sos tiram, sos cili dan kicap cair serta kicap mee.
3. Masukkan udang dan pecahkan telur ditepi kuali.. biarkan telur garing sebelum dihancurkan..
4. Masukkan 2 cawan air. Perasakan dengan garam, gula & serbuk/kiub pati ikan bilis secukup rasa
5. Masukkan kuey teow, taugeh, tauhu goreng dan hirisan daun kucai. Kacau rata, sesuaikan rasa.
6. Siap
Copyright © 2019. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

2 comments:

  1. sedap nya kuetiaw grg akak tu, dana tak pernah msk apa2 ngn minyak bijan, kadang teringin gk mcmne lah rasanya kan

    ReplyDelete
  2. Letak sikit saja utk tambah aroma ..sedap

    ReplyDelete