Sila Click sini ya... Terima Kasih !

SIRAP PUCUK PISANG


Assalamualaikum dan Selamat sejahtera semua...

Pernah minum 'Sirap Pucuk Pisang' ? 
Sirap ini adalah sirap yang paling saya gemari berbanding sirap Ros atau sirap-sirap yang lain. Selalu juga saya buat untuk minuman harian keluarga saya, apatah lagi untuk hari-hari perayaan saperti hari raya. 

Pernah buat untuk kenduri yang diadakan dirumah saya, 'SEDAP...' kata mereka yang merasai nya.
Juga beberapa tahun lepas, beberapa kilo gula saya masak  untuk 'OPEN HOUSE OFFICE' dirumah rakan sekerja. Kata tuan rumah 'Emmm... tak cukup......'.

Untuk bahan pewangi sirap ni, ia boleh didapati dikedai-kedai biasa dan juga pasaraya, tetapi mungkin kita tidak perasan akan kegunaan nya kerana belum merasai dan mencuba nya. 

Jom kita masak sirap ini untuk hari-raya....

BAHAN A
2 kilo Gula putih 
15-20 helai daun pandan (saya suka letak daun pandan yang banyak semasa memasak sirap. Lagi banyak, lagi wangi) 
1 botol air biasa
Beberapa titis pewarna hijau
Beberapa titis pewangi/perasa 'Pisang Star Brand'

Cara-Cara Memasak:-
1. Masukkan bahan A (kecuali pewangi) kedalam periuk dan masak sehingga gula larut dan daun pandan betul-betul layu.
2. Angkat dan biarkan sirap sejuk sedikit, ~ 30 minit, baru dimasukkan pewangi 'Pisang Star Brand'. (Jika sirap terlalu panas, aroma pisang akan berkurangan)
3. Siap.



4 comments:

  1. salam kenal...nampak sedap sirap pucuk pisang tu.Minta izin copy resepi ya..blh try raya nanti.Terima kasih

    ReplyDelete
  2. W'Salam, boleh.. silakan. Resepinya amat mudah sekali, bahan-bahan pon senang dan cari. Yang pasti amat sedap...Elakkan air gas untuk kesihatan badan.

    ReplyDelete
  3. Assalam.... Tercari2 resepi ni td. Minta izin copy ye...

    ReplyDelete

Powered by Blogger.