Thursday, 14 April 2016

KARI UDANG MAMAK STAIL ... memang sedap gila !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua...

Kalau masak kari udang berbanding dengan ikan, asam mesti dikurang kan untuk mengekalkan rasa udang.
Kena pula udang besar dan baru,  memang sedap dan manis.
Tempoh memasak pula jangan terlalu lama untuk mengelakkan isi udang menjadi keras dan liat.
Kebiasaan nya saya akan rampai dengan kacang panjang.
Tapi kali ini saya tukar dengan ubi kentang... yakni ubi 'mengala' kata orang utara

Jom kita masak versi mamak.
Selalu nya versi mamak direstoren tu kalau kita perasan rempah nya masih terasa aroma rempah 'mentah'. Ini kerana tempoh memasak yang singkat, maklumlah nak cepat.....
Tapi kalau nak makan sendiri, kita masak betul-betul hingga hilang aroma rempah 'mentah' ini ya...


Jomm

Bahan A
3 ulas bawang merah (dimayang nipis)
3 ulas bawang putih (dimayang nipis)
1/2 sudu besar halba campur
1 inci halia (dimayang nipis)
3 tangkai daun kari

Bahan B (Disatukan dan dijadikan pes)
3 sudu besar penuh 'Rempah Kari Udang  (Boleh digantikan dengan Rempah Kari Ikan)
2 keping asam gelugor
2 ulas bawang merah (dimayang nipis)
3 ulas bawang putih (dimayang nipis)
1/2 sudu teh lada hitam serbuk
1/2 sudu teh jintan manis serbuk
1/2 sudu teh jintan putih serbuk
Sedikit air

Bahan C
1 mangkuk air biasa (menggantikan santan)
2 biji ubi kentang (dibelah 2 atau 4 mengikut saiz ubi)
6 biji cili kering

Bahan D
1 kilo Udang besar (dikeluarkan tahi/pasir yang terletak dibahagian kepala udang).
2 biji bawang besar (dibelah 4)

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak didalam periuk dan tumis kesemua bahan A kecuali daun kari sehingga bawang bertukar hampir keperangan.
2. Masukkan daun kari dan kacau seketika sehingga daun sedikit layu dan terbit aroma daun kari.
3. Masukkan bahan B dan masak sehingga terbit minyak.
4. Masukkan bahan C dan masak sehingga ubi 3/4 empok.
5. Akhir sekali masukkan udang dan bawang besar (bahan D). Perlahankan api dan masak sehingga kuah hampir mendidih terus diangkat untuk mengelakkan udang terlebih masak.

* Selamat Menjamu Selera ...

3 comments:

  1. ishh sedapnyaaa.. nak kena cuba buat ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah orang utara katakan..Jueliza

      Delete
  2. Wah sedapnya. Excited nak try jugak ! Tq share resipi. Hehe

    ReplyDelete