A

A

HATI AYAM GORENG PEDAS ....Selera Kampung yang sedap !

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

HATI AYAM GORENG PEDAS
Kebetulan masa 'godek-godek' peti sejuk beku terperasan ada hati dan pedal ayam yang tersimpan kemas dalam plastik.
Selalu nya bila beli ayam sekor sekor adalah isi dalam ayam ini, dikumpulkan sikit-sikit menjadi banyak pula..
Kalau disimpan lama tentu jadi kurang manis kan ...
Ada pula kacang panjang, memang kena dan padan sangat digoreng dengan hati ayam ini.

Resepi Kampung ini  memang amat kena sangat dengan selera saya,
Lauk yang pedas dah tiada manis gula
Cuma manis-manis  bawang sahaja.
Dulu-dulu kalau kenduri kendara kebiasaan nya masakan macam ini lah yang paling sedap dan laku ...
Jomm...

Bahan A (diperap 1/2 jam)
8-10 ketul hati ayam/Pedal
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit

Bahan B (diblend halus tanpa air/ditumbuk)
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
4 biji cili merah
10-12 biji cili padi
1 camca teh lada putih

Bahan C
sedikit minyak
8-10 urat Kacang Panjang (di patah-patahkan)
2 camca besar Sos Tiram
2 camca besar Kicap Sotong atau boleh diganti dengan kicap cair
sedikit garam * jika perlu

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hati sehingga masak. Angkat dan toskan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama tumis bahan B. Masukkan sos tiram dan kicap sotong.
3. Goreng dengan api yang perlahan sehingga terbit minyak dan sambal hampir-hampir garing.
4. Masukkan hati ayam dan kacang panjang. Perasakan dengan sedikit garam.
5. Gaul gaul sebentar dan boleh diangkat. Untuk mengekalkan kerapuhan kacang panjang, tidak perlu digoreng terlalu lama.

* Selamat Menjamu Selera ...


No comments:

Powered by Blogger.