Nuffnang

JUS MANGGA ... yang manis dan segar

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

Hujung-hujung minggu ini tentu  ada yang mengambil kesempatan berehat bersama keluarga ditempat-tempat percutian menarik kan.
Banyak tempat-tempat menarik yang boleh dilawati dalam Malaysia.
Kalau di Pulau Pinang ini masih banyak lagi tempat-empat peraginan yang belum sempat saya lawati.
Tengok lah bila timbul mood nak berjalan boleh lah rehat-rehat.

OK....
Hari ini saya nak jamu Jus Mangga ya..
Maklum semasa berkunjung ke Kuala Lumpur tempoh hari terperasan 'cik abang' yang jual pisang goreng cheese, samosa, keropok lekor dan beberapa lagi kuih goreng juga ada menjual Jus mangga fresh.

Biasa nya  kalau jus mangga ini selalu nya  penjual lebih suka menggunakan jus mangga yang siap dibotolkaan saja.
Tapi yang ini memang mangga betul..
Sedap sangat.
Satu cup plastik tu RM 2.
OK lah janji sedap
Dah minum tu macam nak beli lagi...
Tapi malas pula nak patah balik

Tapi hari ni kita minum puas-puas.
Sebab 1 biji mangga boleh dapat 1 jug atau lebih jus nya

Jomm.....



Bahan A
1 biji mangga (mangga yang masak dan manis isi nya saperti harum manis)
1 jug air putih (air masak)
ketulan ais secukup nya

Bahan B
Gula putih secukup nya
2 helai daun pandan
sedikit air

Cara-Cara Menyediakan nya
Air Gula
1.  Satukan bahan B dalam periuk dan masak sehingga gula larut dan tapis.

2. Mangga dikupas kulitnya dan hiris kepada kepingan-kepingan.
3. Masukkan mangga, air kedalam blender dan blend sehingga halus.
4. Tuang kedalam jug dan masukkan air gula secukup nya.
5. Masukkan ketulan ais sebelum dihidangkan

* Selamat Menjamu Selera ...


2 comments:

  1. Jus mangga amat menyegarkan terutamanya cuaca panas macam ni. Banyak khasiat vitamin C. Saya suka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sejukkan tekak dan yang pasti amat sedap !!!

      Delete

Powered by Blogger.