Jom Kita semak RESEPI .....
BAHAN A
Minyak untuk menumis
4 ulas bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang Putih (ditumbuk)
Sedikit daun sup (dihiris nipis)
BAHAN B
6 biji cili kering - mesin halus
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk halus)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar Sos Cili LIFE
Sedikit Fish Ball/Fish cake
Sedikit Kicap MANIS Kipas Udang
Sedikit Kicap MASIN Kipas Udang
BAHAN C
10 ekor udang hidup yang bersaiz besar
Sedikit kerang rebus
BAHAN D
1/2 kati kueteau
Segenggam taugeh
BAHAN E
Daun bawang
Daun sup
Bawang goreng
Cili merah
Limau Kasturi
Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bahan A dan masak sehingga bawang keperangan dan daun sup menjadi layu.
3. Masukkan bahan B dan sedikit air. Masak sehingga cili masak dan air kering sedikit.
4. Masukkan bahan C. Udang jangan dimasukkan terlalu awal (pada step 2 atau 3) kerana ia akan menjadi terlalu kecut dan kurang segar.
5. Masukkan kueteau dan gaul rata dengan garfu supaya tidak hancur.
6. Sebelum angkat masukkan taugeh. Kacau-kacau dan terus angkat untuk mengelakkan taugeh kecut.
7. Taburkan bahan E sebelum makan.
* Selamat menjamu selera .....
No comments:
Post a Comment