Saturday, 20 April 2013

LEMPENG BAKAR


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua....

Menu sarapan pagi untuk hari ini .... amat Simple tapi SEDAP.

Orang-orang sekarang terutama orang-orang bandar, juga Mat dan Minah Salleh kenali ia sebagai BANANA PANCAKE.
Tapi dikampong-kampong, ia dipanggil sebagai LEMPENG PISANG a.k.a LEMPENG BAKAR.
Tapi kalau kat utara ni, mengikut loqat, kami sebut LEMPIANG BAKAQ ...

Walau apa nama diberi dan dipanggil sekali pon,  ia tetap kuih yang sama. Boleh dimakan begitu sahaja atau juga dicicah dengan gulai yang diperangat kering. Emmmm  amat sedap sekali, lagi-lagi dari aroma daun pisang.
Jadi kebetulan ada lebihan pisang emas, jadi kita ON projek lempeng ni....Jom kita semak RESEPI .....

(boleh dapat 5 keping yang besaiz sederhana)
1 pelepah daun pisang (digunting bulat atau empat segi mengikut saiz kesukaan)

BAHAN A (Gaulkan semua dan perap selama ~ 1 jam)
6 biji pisang emas
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar gula putih
sedikit garam

Cara-cara memasak:-
1. Panaskan kuali leper dengan api yang sederhana besar.
2. Alaskan sehelai potongan daun pisang pada dasar kuali.
3. Sudukan 2 sudu adunan atas daun pisang dan tutup dengan sehelai lagi daun pisang. Tekan sedikitkkk saja supaya daun pisang melekat pada adunan.
4. Tutup dengan tudung periuk.
5. Pastikan bahagian bawah masak terlebih dahulu sebelum ia di alihkan.

* Selamat menjamu selera .....

No comments:

Post a Comment