Tuesday, 7 May 2013

APPLE CINNAMON CUP CAKE


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua !!!

Hari ni tekak ni terasa pula nak makan kek.. kebetulan masih ada apple yang berbaki dalam peti ais, lama-lama nanti kecut pulak. Peti ais sekarang ni bukan macam peti ais dulu-dulu. Simpan makanan dalam 3-4 hari sahaja dah kecut-mecut. Jadi fikir punya fikir ON je lah projek cup cake.

Hihihi... 'projek' celah dapur ja... bukan bukan projek juta-juta pon !

Jom kita semak RESEPI ...

BAHAN A
250 g butter
220 g gula kastor
1 sudu teh ovalete

BAHAN B
4 biji telur gred B
1 sudu teh essen vanila

BAHAN C (Ayak bersama)
260 g tepung roti (Jangan gunakan tepung gandum, kerana apple akan mendap ke bawah)
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh sodium bicarbonate
1 sudu teh serbuk kayu manis

BAHAN D
250 g ~ 2 biji  Apple Hijau (Didadu kecil) '
* Elakkan menggunakan apple merah kerana ia cepat berair

Cara-Cara Mengadun:-
1. Masukkan butter, gula kastor dan ovalet kedalam mangkuk adun dan pukul dengan kelajuan maxima sehingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji-sebiji sampai habis sambil dipukul dengan kelajuan yang sama.
3. Perlahan kan kelajuan dan masukkan essen vanila.
4. Masukkan pula bahan C sedikit demi sedikit sehingga habis. (Kelajuan paling perlahan)
5. Akhir sekali masukkan bahan D.
6. Kaup dan masukkan kedalam 'paper cup cake'.
7. Tabur dengan 'gula-gula bewarna' jika suka.
8. Bakar dalam oven dengan suhu 160 C selama 30-45 minit  atau sehingga kek masak.

* Selamat menjamu selera ...

2 comments: