Thursday, 9 May 2013

SAMBAL BUAH KUININ & GORENG GELAMA MASAM



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...

Menu tengahari yang paling-paling ringkas tetapi memang amat-amat menyelerakan. Kalau makan dengan nasi panas berasap-asap, boleh siap tambah  2, 3 pinggan ni.... Tak payah lauk lain pon dah tak apa....

Hehehe...menu malas masak tapi yang pasti perut memang amat kenyang.

Jom kita semak RESEPI ...

Sambal  Belacan Buah Kuini

BAHAN A (Ditumbuk)
4 biji Cili merah
6 biji cili padi
Sedikit belacan
sedikit garam

BAHAN B (Dicampur kedalam A diatas)

1 biji Limau kasturi (Diambil air nya)
1/2 biji Buah Kuinin yang manis (di rincik-rincik)
------------------
Goreng Gelama Masam Cili Bawang

1 ekor ikan gelama masam
10 biji cili kering (Dipotong kecil-kecil)
2 ulas bawang besar (dihiris sederhana tebal)
Sedikit minyak untuk menggoreng

Cara-Cara Memasak :
1. Panaskan minyak didalam kuali.
2. Goreng Ikan gelama masam sehingga masak.
3. Masukkan Cili kering dan Bawang dan terus goreng sehingga bawang layu dan boleh lah diangkat.

Selamat Menjamu Selera ...



No comments:

Post a Comment