Tuesday 21 May 2013

KARI KEPALA IKAN 'NYOK-NYOK PUTIH'



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !!!

Hari ni saya nak share resepi KARI KEPALA IKAN NYOK-NYOK PUTIH

RESEPI dengan sedikit kelainan dari biasa...menggunakan sedikit halia semasa menumis dan tambahan cili kering supaya lebih pedas dan lebih kickkkkkk.

Jom Kita semak Resepi .......

2 biji Kepala ikan NYOK-NYOK Putih

BAHAN A
3 tangkai daun kari
6 ulas bawang putih (di tumbuk)
1 biji bawang besar atau 8 ulas bawang merah kecil (di tumbuk)
1 sudu besar halba campur
Halia sebesar Ibu Jari (di hiris halus)

BAHAN B
1 biji bawang besar (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sudu besar jintan manis (di sangai dan di tumbuk halus)
1 sudu besar jintan putih (di sangai dan di tumbuk halus)
1/2 sudu besar lada hitam (di tumbuk halus)
Rempah serbuk ikan babas 4 sudu besar (penuh/bun-bun)
10 biji cili kering (mesin halus)
80 gram asam jawa + air dan di perah empat kali akan di campur kedalam bahan rempah diatas

BAHAN C
Santan dari 1/2 biji kelapa- Kalau suka

BAHAN D (menjadikan kari lebih sedap dan menyelerakan)
1 biji tomato biji di belah 2
5 helai daun bawang di kerat panjang
cili hijau besar 2 biji dibelah 2 dan di buang biji

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan 3/4 cawan minyak. Pastikan minyak betul betul panas
2. Masukkan Bahan A dan kacau jangan biar hangit.sehingga kekuningan dan wangi
3. Masukkan Bahan B yang telah di adun dan besar kan api.
4. Apabila tumisan tadi mendidih ~ 5 minit, kecilkan api dan biarkan ia sedikit kering dan naik minyak.
    Setiap 5 minit kacau supaya tidak hangit dan berkerak
5. Masukkan Bahan C, Kacau-kacau supaya rempah sebati dengan santan
6. Terus masukkan kepala ikan, bendi, tomato biji, daun bawang dan cili hijau/merah tadi. Kecilkan api dan biar ikan bersama-sama bendi masak perlahan-lahan.

TIPS penting: Jangan sekali-kali kacau/aduk kari ini, kerana ikan-ikan aka hancur.
Untuk pastikan kari masak dengan serata, cuma perlu goyangkan periuk mengikut putaran jam(atau kekiri kekanan)

No comments:

Post a Comment