Friday 17 May 2013

PUDING PANDAN BUAH NAGA


Assalamualaikum dan Salam di hari Jumaat !!!

Menu untuk hari ini serba ringkas ia-itu PUDING BUAH NAGA. 
Sedap dimakan sebagai sajian pencuci mulut... selepas makan tengahari.Cuba lah !!!

Kali ini saya menggunakan buah naga putih dengan perasa pandan. SEDAP !
Jika menggunakan buah naga merah, puding ini boleh diperasakan dengan Strawberry atau pon Ros.

Jom kita semak RESEPI .....

BAHAN A
5 gram agar2 tali (agar-agar biasa tu...)
660 ml air
70 gram gula putih
3 helai daun pandan
sedikit pewarna hijau
sedikit perasa pandan (tambahan )
1/2 biji buah naga (putih) - dilenyek halus (Jangan di mesin ya..)

Cara-Cara Membuatnya:-
1. Satukan agar-agar, air dan daun pandan didalam periuk dan masak. Dikacau rata sehingga mendidih dan agar2 larut.
2. Masukkan gula dan pewarna hijau. Sentiasa kacau supaya gula cepat larut.
2. Angkat dan Tapis kedalam bekas yang lain
3. Masukkan kembali kedalam periuk dan masukkan buah naga dan perasa pandan dan masak lagi ~  5 minit lagi.
4. Angkat dan tuang kedalam acuan.
5. Sejukkan dalam peti sejuk ~ 3 jam sebelum dihidangkan.

* Selamat menjamu selera ...BEST !!!


 

No comments:

Post a Comment