Friday 24 May 2013
LAKSA PENANG 'IKAN PARANG'
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua !!!
Hari ni saya nak share resepi Kuah Laksa Penang. Nak tahu rahsia kuah laksa yang sedap ? Mai nak habaq mai..... masukkan 1 ekor ikan gelama masam(ikan yang isi nya sedikit lembut tu) bersama-sama ikan yang direbus. Rebus dan mesin semua sekali. Tapi 1 ekor saja tau !
Satu lagi kalau dapat ikan parang lagi baik...lebih sedap, sebab ikan parang lebih manis dari ikan-ikan yang lain.. Kalau masak kuah ni saya jarang guna perasa tambahan. Lebih suka rasa manis ikan itu sendiri.
Ok lah jom kita semak RESEPI ...
BAHAN A (Campur semua, Rebus, Mesin dan Tapis)
1.5 Kilo Ikan Parang segar Boleh juga diganti dengan ikan temenong atau sardin jika tiada ikan parang)
1 ekor Ikan gelama Masam (Ikan kering yang lembut/gebu isi nya bila dipegang)
BAHAN B (Campur semua dan Mesin)
15 biji cili kering
sedikit belacan .. sebesar 2 ibu jari tangan
20 ulas bawang merah kecil
BAHAN C
1 ketul lengkuas..sebesar saiz 3 ibu jari tangan (ketuk)
5 batang serai (ketuk)
2 kuntum bunga kantan (belah 2 atau 4 mengikut saiz)
Daun selom
6-7 keping asam keping / gelugur (Saiz sederhana)
sedikit garam
BAHAN D
1 kilo Laksa beras (direndam 1 jam dan direbus sehingga masak, kemudian ditapis dan dibasuh untuk mengeluarkan kanji lebihan)
BAHAN E
Daun Salat
Nenas
Telur rebus
Cili merah/Cili Padi
Bawang besar
Limau Kasturi
Daun Pudina
Timun
Cara-Cara Memasak Kuah :-
1. Satukan Bahan A,B dan C dalam periuk dan rebus sehingga masak.... Semudah 1,2,3.
* Selamat menjamu selera .....
No comments:
Post a Comment