Friday, 31 May 2013

RENDANG KERANG BEREMPAH


Assalamualaikum dan Salam di pagi Jumaat semua...Hari yang penuh keberkatan.

Hari ni saya nak share resepi kerang yang memang amat sedap. Kepada penggemar kerang jangan lupa mencuba resepi ini tau. Sedappppp...

Sebelum terlupa.... Satu tips untuk dikongsi dengan sahabat-sahabat semua, jika anda memasak kari /gulai atau rendang Daging atau Ayam, cuba gantikan 'minyak masak' dengan 'Minyak Sapi' semasa menumis. Pasti anda akan rasa kelainan nya yang amat enak sekali.  Terasa macam masakan kenduri kat kampong dulu-dulu yang amat-amat sedap.

Tetapi JANGAN pula dicuba untuk Ikan ya !

OK lah Jom kita semak resepi.....

BAHAN A
2 sudu besar penuh Minyak SAPI (GHEE BLEND)
3 tangkai daun kari
2 ulas bawang putih (hiris nipis)
2 ulas bawang merah 
(hiris nipis) 

BAHAN B (Semua di bawah dimesin halus)
1 biji bawang besar
2 batang serai
1 helai daun kunyit
1 ketul lengkuas sebesar 2 ibu jari
1 biji cili Hijau

BAHAN C
2 sudu besar penuh Rempah Kari Daging
Santan dari 1 biji kelapa
1/2 sudu besar kerisik
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk)
garam

BAHAN D
2 kilo kerang direbus dan di buang kulit nya.

BAHAN E
Limau nipis/Kasturi

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak sapi dan tumis Bahan A sehingga wangi.
2. Masukkan bahan B dan C dan masak sehingga hampir kering dan terbit minyak. Pastikan dikacau selalu supaya rempah tidak hangit
3. Masukkan Bahan D (Kerang rebus). Gaul dan masak lagi <> 10 minit dan angkat.
4. Sebelum makan.. diperah sedikit limau kasturi/nipis.

* Selamat menjamu selera .....

No comments:

Post a Comment