Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...
Fillet ? Apa tu ..... ?
Sebenar nya ia adalah irisan daging tanpa sisik, juga tanpa tulang dan kadang-kadang tanpa kulit.
Fillet Ikan selalu disajikan direstoren dengan menu sajian 'Fish and Chips' dan amat digemari ramai walau pon harga nya sedikit mahal.
Emmm.... Fillet oh fillet... memang makan tak jemu-jemu.
Jom kita semak RESEPI .....
BAHAN A
Minyak untuk menggoreng
15 ketul Fillet Ikan
1 biji telur
4 sudu besar tepung Berperisa (boleh dibeli dipasar raya, tepung untuk gorengan ikan/ayam)
BAHAN B
sedikit minyak untuk menumis
3 ulas bawang merah (dihiris nipis)
3 ulas bawang putih (dihiris nipis)
BAHAN C
4 sudu besar Sos Masam Manis
1 sudu besar gula putih
1 kuib ikan KNOR
Sedikit air
Sedikit garam
BAHAN D
1/2 biji Timun (dibuang bahagian tengah)
1 biji bawang besar
10-15 biji cili padi
Nenas kiub Tin - 1 Tin
Cara-Cara Memasak:-
1. Celup fillet ikan kedalam bancuhan telur dan kemudian digolekkan kedalam tepung dan diperap selama 10 minit.
2. Panaskan minyak didalam kuali dan goreng fillet diatas sehingga masak dan diangkat.
3. Dalam kuali berasingan, tumis bahan B dan goreng sehingga keperangan.
4. Masukkan bahan C dan biar ia kembali mendidih dan kuah menjadi pekat.
5. Masukkan bahan D dan Fillet Ikan yang telah digoreng tadi.
6. Kacau sedikit-sedikit dan terus angkat untuk memastikan kesegaran sayur.
* Selamat menjamu selera .....
No comments:
Post a Comment