Wednesday, 29 May 2013

TERUNG GORENG BERSAMBAL BERAROMA


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Menu tengahari hari ini juga serba ringkas... tapi jangan tak percaya !!! Kepada yang suka 'pedas'... boleh habiskan nasi 2-3 pinggan atau mungkin 4 jika dimakan dengan nasi yang baru dimasak a.k.a panas-panas berasap. Tapi pastikan kotak tisu berada disebelah ya...

Jom kita semak resepi...

BAHAN A
6 biji terung sederhana Panjang (dibelah 2)

BAHAN B
4 tangkai daun kari

BAHAN C (Di blend semua sekali tapi jangan terlalu hancur)
2 biji cili merah
10 biji cili padi merah
10 biji cili padi hijau
1 biji bawang besar
1 sudu teh kunyit serbuk
1 asam keping (sederhana besar)
sedikit belacan

BAHAN D
2 Camca besar Sos Tiram
1 sudu teh Serbuk 'Maggie Cukup Rasa'
 (*Penting. Dengan ada nya perencah ini tidak memerlukan kita menambah asam dan lain-lain bahan tambahan)
sedikit garam

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng terung (~ 3 minit saja) dan diangkat.
2. Menggunakan minyak yang sama, tumiskan bahan B sehingga wangi.
3. Masukkan Bahan C dan Bahan D. Kecilkan api dan masak sehingga menjadi sedikit pekat dan terbit minyak dari kuah sambal.
4. Angkat dan tuangkan keatas terung yang telah digoreng tadi. Siap

* Selamat menjamu selera .....


No comments:

Post a Comment