Friday 23 August 2013

AYAM GORENG Lemon Manis Bermadu



Assalamualaikum dan Salam Syawal semua...

'Ayam Goreng Lemon Manis Bermadu' nama diberi kepada menu hari ini.
Tidak pedas tetapi harum dengan bauan lemon yang diperah kedalam madu yang dimasak.

Hidangan ini dibuat pada hari raya ke 3 tempoh hari, untuk hidangan tetamu yang datang jauh dari Johor.

Jom kita semak resepi ...

BAHAN A
Minyak untuk menggoreng
1 ekor ayam (dipotong bersaiz kecil)

BAHAN B
5 camca besar penuh tepung beras
1 biji telur ayam
3 camca teh serbuk 'Maggi Cukup Rasa'
1 camca teh lada hitam (ditumbuk halus)
3 camca besar air kapur
sedikit air
sedikit garam

BAHAN C
1 camca besar penuh butter
6 camca besar madu lebah
perahan jus lemon dari 1 biji

BAHAN D 
1 biji lemon (dipotong bulat dan tebal) 
1 biji bawang besar (dipotong bulat dan tebal)
10 biji cilipadi (jika suka sedikit pedas)

Cara-Cara Memasak:-
1. Bahan B di campur kesemua sekali. Pastikan kecairan tepung adalah saperti untuk goreng pisang.
2. Panaskan minyak dalam kuali, celup ayam kedalam bahan B dan goreng sehingga masak. Pastikan semasa menggoreng kuali ditutup tudung nya untuk memastikan isi ayam bahagian dalam masak sepenuhnya dan ayam tidak keras selepas dimasak. Angkat.

3. Dalam kuali yang berasingan, panaskan dan masukkan butter, biarkan ia cair seketika kemudian masukkan madu diikuti dengan perahan jus lemon.
4. Biarkan beberapa minit, angkat dan curah pada ayam yang telah digoreng tadi.
5. Taburkan dengan bahan D. Siap

* Selamat menjamu selera ...
 

3 comments:

  1. Replies
    1. Terima Kasih. baru belajar snap-snap snap..Amie, tak lah secantik mana pon.. flat presentation saja.

      Delete
  2. wah geramnya tgk...paling suka ayam msk mcm ni!!

    ReplyDelete