Thursday 22 August 2013

RENDANG PEDAS DAGING



Assalamualaikum dan Salam Syawal..

Entry hari ni adalah resepi daging yang telah dimasak untuk Hari raya tempoh hari.
Untuk dimakan dengan nasi dan juga dicicah dengan ketupat pulut.

Memang pedas tetapi amat menyelerakan. Memang sedap...dengan aroma 'minyak sapi' dan sipi-sipi rasa 'buah pala' emmmm..........

Kepada yang kurang gemar masakan pedas bolehlah dikurangkan cili padi yang digunakan ya...

Jom kita semak resepi ...

BAHAN A
1 kilo daging (dipotong mengikut saiz kesukaan)
2 sudu besar penuh rempah kari daging 'BABAS'
4 biji buah pelaga
2 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
santan dari 1 biji kelapa
4 tangkai daun kari
1 asam keping

BAHAN B (dicampur semua dan dimesin halus)
30-40  biji cili padi
1 inci halia
2 helai daun kunyit
1 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
1 ketul lengkuas sebesar 1/2 tapak tangan
1 'biji buah pala' (boleh di beli di kedai mamak)
3 sudu besar minyak masak (untuk mempercepatkan proses mengisar)

BAHAN C
3 sudu besar penuh minyak sapi 'Ghee Blend'

Cara-Cara Memasak:-
1. Satukan bahan-bahan A dan B kedalam kuali dan masak sehingga kuah menjadi pekat (1/2 kering).
2. Sentiasa di kacau supaya tidak berkerak/hangit
3. Masukkan minyak sapi 'Ghee Blend' dan teruskan memasak sehingga menjadi pekat mengikut kesukaan kita.

* Selamat menjamu selera .....




No comments:

Post a Comment