Wednesday, 21 August 2013

DADIH PERISA KELADI Selembut Salju ...



Assalamualaikum dan Salam Syawal semua....

Hari ni saya nak kongsikan resepi dadih yang menjadi kegemaran keluarga saya. Yang ini dibuat tempoh hari sebagai juadah berbuka puasa 6 syawal. Dapat lah 10 gelas kecil cukup untuk sorang satu. 

Semasa makan, masuk mulut je terus hilang, masuk je hilang !
Lembutttttttt sangat-sangat !

Resepi nya amat simple dan mudah sekali. Siapa-siapa pon boleh buat. 
* Tapi pastikan ia dibekukan dalam gelas/acuan yang akan digunakan terus semasa makan.

Jom kita semak resepi ...

BAHAN A
2 gram agar-agar tali
3 helai daun pandan
300 ml air

BAHAN B
700 ml susu kotak 'Dutch Lady Full Cream'
100 gram gula putih
3-4 titis perisa Keladi (boleh dibeli dikedai menjual bahan-bahan bakery)

Cara-Cara Memasak :-
1. Masukkan kesemua bahan A kedalam periuk dan masak dengan api perlahan sehingga agar-agar larut.
2. Masukkan bahan B dan teruskan memasak sehingga gula larut dan susu mendidih sedikit sahaja.
3. Padamkan api dan biarkan ia sejuk sedikit  ~ 15 minit.
4. Tapis dan masukkan kedalam gelas untuk dibekukan.
5. Sejukkan dalam peti ais ~ 2 jam sebelum dimakan.




No comments:

Post a Comment