Assalamualaikum dan Salam Syawal semua....
Hari ni saya nak kongsikan resepi dadih yang menjadi kegemaran keluarga saya. Yang ini dibuat tempoh hari sebagai juadah berbuka puasa 6 syawal. Dapat lah 10 gelas kecil cukup untuk sorang satu.
Semasa makan, masuk mulut je terus hilang, masuk je hilang !
Lembutttttttt sangat-sangat !
Resepi nya amat simple dan mudah sekali. Siapa-siapa pon boleh buat.
* Tapi pastikan ia dibekukan dalam gelas/acuan yang akan digunakan terus semasa makan.
Jom kita semak resepi ...
BAHAN A
2 gram agar-agar tali
3 helai daun pandan
300 ml air
BAHAN B
700 ml susu kotak 'Dutch Lady Full Cream'
100 gram gula putih
3-4 titis perisa Keladi (boleh dibeli dikedai menjual bahan-bahan bakery)
Cara-Cara Memasak :-
1. Masukkan kesemua bahan A kedalam periuk dan masak dengan api perlahan sehingga agar-agar larut.
2. Masukkan bahan B dan teruskan memasak sehingga gula larut dan susu mendidih sedikit sahaja.
3. Padamkan api dan biarkan ia sejuk sedikit ~ 15 minit.
4. Tapis dan masukkan kedalam gelas untuk dibekukan.
5. Sejukkan dalam peti ais ~ 2 jam sebelum dimakan.
No comments:
Post a Comment