Assalamualaikum semua...
Hujung-hujung minggu ni, jom layan menu ayam ........
FHA suka sangat kalau kari ayam atau daging dimasak dengan Minyak Sapi ....
Harum Kari semasa menumis emmmm .... satu rumah sampai keluar !
.... sedap sunguh-sungguh !
Jom kita semak resepi ...
3 sudu besar minyak sapi Ghee Blend
BAHAN A
2 kuntum Bunga Lawang
3 kuntum Bunga Cengkih
2 biji Buah Pelaga
3 batang Kulit Kayu Manis
3 tangkai Daun Kari
Halia di hiris nipis memanjang
8 ulas Bawang Putih (ditumbuk)
1 biji Bawang Besar (ditumbuk)
BAHAN B (Campur semua sekali)
4 sedu besar penuh Serbuk Kari Ayam Babas
1 sudu teh Jintan Manis (Tumbuk halus)
1 sudu teh Jintan Putih (Tumbuk halus)
1 sudu teh Lada Hitam/Putih (Tumbuk halus)
1 'biji buah pala' (Tumbuk halus)
sedikit air
Santan Cair dari 1/2 biji kelapa
3 biji Ubi mengala/kentang
2 keping Asam gelugor
Garam
BAHAN D
Ayam 1 ekor (dipotong mengikut saiz kesukaan)
BAHAN E
1 biji buah Tomato (dibelah 2)
Sedikit daun bawang (potong panjang)
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Tumis bahan A dan goreng wangi dan garing.
3. Masukkan Bahan B. Bila rempah mendidih, kecilkana api .
Masak sehingga terbit minyak yang banyak. Kacau selalu supaya tidak berkerak.
4. Masukkan ubi mengala. Biarkan seketika sehingga ia 1/3 masak dan mesra dengan rempah.
5. Masukkan Santan dan dikacau supaya bercampur sempurna dengan rempah. Terus masukkan ayam, asam keping, buah tomato dan garam.
6. Kecilkan api dan biarkan ayam masak perlahan-lahan dengan sempurna.
7. Sebelum angkat, masukkan Bahan E.
8. Siap dan boleh di hidangkan.
* Selamat menjamu selera ...
Mak aiiii... memang mengancam sungguh rupa paras curry ayam ghee blend ni FHA... mesti bau dia harum kan.
ReplyDeleteSedikit kelainan Amie.. memang sedap
Delete