Thursday, 12 September 2013

PASTA REGGIA di CASERTA


Assalamualaikum semua...

Resepi hari ini  enak sangat-sangat jika dihidangkan sebagai minum petang bersama kopi panas.

Amat menyelerakan sekali ....

Jom kita semak resepi ...

BAHAN A (di rebus terlebih dahulu sehingga lembut dan di toskan)
2 cawan Pasta (sebarang jenis pasta, saya guna Pasta REGGIA dlm simpanan)
* boleh juga gunakan macoroni

BAHAN B
6 ulas bawang putih (di tumbuk)
1 ketul isi ayam (di potong kecil-kecil)
1 keping daging berger 'Ramly'
Sedikit daging cincang 'Ramly brand'
1/2 biji sayur Gobis
1 kiub ayam KNOR
1/2 sudu besar lada hitam (di tumbuk)
1 biji cili merah + Daun Sup + Daun bawang (potong kecil-kecil)
garam

BAHAN C
10 biji telur ayam, kacau sedikit

Cara-Cara Memasak:-
1. Panas kan minyak dalam kuali.
2. Tumis bawang putih dan goreng sehingga hampir garing.
3. Masukkan ayam dan daging. Goreng sehingga masak & sedikit garing.
4. Masukkan Kiub KNOR, lada hitam dan garam.
5. Masukkan Pasta yg telah di rebus tadi.
6. Masukkan Gobis.
7. Sebelum angkat masukkan cili, Daun Sup dan Daun bawang.

8. Sapukan mentega dalam bekas bakar.
9. Masukkan 1/2 pasta yg telah di adun tadi dan ratakan.
10. Tuang kan 1/2 bancuhan telur ke atas pasta, cucuk sedikit supaya telur menyerap kedalam pasta.
11. Masukkan lebihan pasta.
12. Tuangkan kesemua bancuhan telur.
13. Bakar dlm ketukar (160 C) selama 45-1 jam. Kalau telur dah keras boleh di angkat (tak semesti nya dibakar selama 1 jam).

Taburkan bawang goreng Cili merah potong dan daun sup/bawang
Enak di-Makan dengan cili padi potong atau SOS Cili.

* Selamat menjamu selera ...

2 comments: