Tuesday, 24 December 2013

KEK LAPIS SARAWAK... Seri-Kaya


Assalamualaikum semua....

Filem P. Ramlee kan banyak kali diulang tayang kat TV

Macam tu juga resepi ni..resepi ulang tayang aja..
kepada yang terlepas ....

hehehehe....

RESEPI (untuk loyang 8 x 8)

BAHAN A
Gula Halus 100 gram
Serikaya 200 gram
Butter 450 gram
Ovalet 30 gram
Susu Pekat 300 gram

BAHAN B
Telur 10 biji (Gred A)

BAHAN C
Tepung Hong Kong 270 gram

Cara-Cara Mengadun
1. Pukul kesemua Bahan A sehingga kembang dengan kelajuan maksima
2. Masukkan telur (sebiji sebiji) dan pukul lagi juga dengan kelajuan maksima
3. Masukkan Tepung Hong Kong dan adun perlahan-lahan sehingga sebati
4. Bahagikan kpd 3 bahagian dan warna kan merah, kuning dan hijau


Cara-Cara melapis:-
1. Sapukan sedikit margerin pada permukaan loyang.
2. Alaskan dengan kertas minyak.
3. Sendukkan adunan warna merah ke dalam loyang dan ratakan dengan sudu supaya ia serata tebal nya.
4. Bakar dalam oven menggunakan api atas sahaja dengan api yang kecil (api biru).
* saya pakai dapur Kek Lapis yang mengunakan gas 
5. Pastikan lapisan telah masak/bertukar warna sedikit anggaran masa 7-10 minit setiap lapisan baru dikeluarkan dari oven.
6. Tekan lapisan kek dengan alat penekan atau gelas yang rata untuk mengeluarkan angin jika ada.
7. Sapu sedikit butter di atas nya.
8. Ulang step 3-7 diatas untuk hijau, kuning, dan Merah kembali sehingga adunan habis.

TIPS: Pastikan kek benar-benar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin.

* Selamat menjamu selera .....



No comments:

Post a Comment