Thursday, 26 December 2013

SAMBAL SARDIN Cili Burung..... yang Umphh !!!


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ....

Tentu anda pernah makan sambal sardin kan ?
Nak masak pon senang, tak payah siang-siang ikan ...
Rasa pon sedap

Mengikut selera saya....
Sambal Sardin yang menggunakan CILI PADI... rasa nya emmmm lebih sedap dari Cili KERING.
Pertama kali saya rasa semasa bulan puasa baru-baru ini, beli dari gerai SU berhampiran pejabat. Terus terpikat ...

Jom cuba !

BAHAN A
sedikit minyak untuk menumis
3 ulas bawang putih  (Ditumbuk)
1 biji bawang besar  (Ditumbuk)

BAHAN B (Dimesin halus)
30-40  biji cili padi kampong
6 biji cili kering
sedikit belacan

BAHAN C
1 tin Ikan Sardin
2 biji limau kasturi (Di ambil jusnya)
2 biji bawang besar (dipotong tebal)
sedikit garam

Cara-Cara Memasak :-
1. Panaskan minyak didalam periuk dan tumis bawang sehingga bertukar keperangan.
2. Masukkan bahan B dan masak sehingga terbit minyak yang banyak.
3. Masukkan bahan C dan teruskan memasak dengan api perlahan sehingga mendidih semula. Boleh lah diangkat.
4. Semasa makan, taburkan sediki hirisan bawang putih jika suka.

* Selamat menjamu selera ...

1 comment:

  1. Assalamualaikum FHA klu sebut jer sardin terus terpikat...

    ReplyDelete