Assalamualaikum semua...
Hari ini baru berkesempatan untuk postkan satu lagi menu yang telah dimasak oleh Chef Jannah beberapa hari lepas. ...Resepi 'Masak Lemak Cili Padi Ayam'
Kalau kita teliti..resepi masak lemak ini
...ada yang yang tak masukkan bawang,
...tetapi ada juga yang masukkan
Kedua-kedua nya memang sedap !
Masing-masing mempunyai rasa tersendiri
Tetapi jika kita masukkan bawang, kita harus pastikan yang bawang tersebut digoreng sehingga betul-betul layu, jika tidak akan terasa sedikit kurang ...
Jom kita semak RESEPI .....
BAHAN A (Untuk menumis)
Sedikit minyak untuk menumis
15 ulas bawang merah kecil (ditumbuk)
10 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 biji buah keras (ditumbuk)
3 batang serai (Ketuk)10 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 biji buah keras (ditumbuk)
20-30 Cili Padi (Mesin halus). * Lagi sedap kalau guna cili padi kampong
1 sudu teh Serbuk Kunyit
Lengkuas..sebesar 2 ibu jari (Ketuk)
Sedikit halia sebesar ibu jari(diketuk)
BAHAN B
Santan Pekat dari 1 biji kelapa
Santan Pekat dari 1 biji kelapa
3 keping asam gelugor
1 ekor ayam (dipotong mengikut saiz kegemaran)
Sedikit garam
BAHAN C
4 biji tomato segar (dibelah 2 jika bersaiz besar)
BAHAN C
4 biji tomato segar (dibelah 2 jika bersaiz besar)
1 kiub Pati Ayam KNOR
1 helai daun kunyit (Di hiris nipis)
1 helai daun kunyit (Di hiris nipis)
3 helai daun limau purut
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Masukkan bahan A dan goreng sehingga bawang betul-betul layu atau hampir keperangan ..jika tidak masak lemak akan menjadi kurang menyengat/sedap.
3. Masukkan bahan B dan biarkan ia mendididih perlahan-lahan (Sentiasa dikacau supaya santan tidak pecah minyak dan menjadikan kurang menarik)
4. Tutup periuk jika mahukan ayam masak dengan sempurna.
5. Sebelum angkat masukkan bahan C
.
Waaaa... terus lapar
ReplyDeletehehehe... jom kita sendukkan nasi
ReplyDelete