Assalamualaikum semua ..
Hari ini saya nak kongsikan lauk tempe yang telah dimasak oleh Chef Jannah ...
Citarasa Jawa ..
BAHAN A
sedikit minyak untuk menumis
2 ulas bawang putih (dihiris nipis)
3 ulas bawang merah (dihiris nipis)
2 tangkai daun kari
BAHAN B (dimesin halus)
sedikit belacan
12 biji cili kering (direbus dan ditapis)
1/2 biji bawang besar
1 sudu besar ikan bilis
BAHAN C
sedikit air asam jawa
2 sudu besar gula putih
sedikit garam
BAHAN D
3 keping tempe (dihiris nipis dan digoreng dengan api perlahan sehingga ranggup)
Sedikit kacang tanah (digoreng)
3 ulas bawang putih (dihiris nipis)
Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak didalam periuk dan tumis bahan A.
2. Apabila bawang telah sedikit garing, masukkan bahan B dan C.
3. Masak dengan api yang perlahan sehingga pekat.
4. Masukkkan tempe yang telah digoreng dahulu,kacang goreng dan hirisan bawang putih.
5. Siap.
* Selamat menjamu selera ...
Salam Faudziyah.
ReplyDeleteWhoa! Tampak menarik lah hirisan tempe tu di tambah dengan warna cili. Yummy! Dah kecur air liur :)
W'salam Honey, sekali sekali makan tempe memang amat menyelerakan... lagi-lagi anak saudara yang masakkan. hehehe...
Deleteassalamualaikum
ReplyDeletesioknya tengokblog ni. semuanya menyelerakan :)
Bestnyaaa.... my fav ni
ReplyDelete