SAMBAL TUMIS SOTONG ~~ Rampai Petai Padi


Assalamualaikum semua...

Layan aje sambal tumis sotong ni ye...
maklum lah nak kejar masa hehehe...

BAHAN A
sedikit minyak untuk menumis
1 kilo sotong hidup (dibersihkan dan disumbat kepala nya kedalam badan dan di ketipkan dengan lidi)

BAHAN B (Dikisar halus)
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
15 biji cili kering
sedikit belacan

BAHAN C
3 papan petai padi
sedikit air asam jawa
sedikit garam
*sedikit gula puth jika suka.(Saya tak masukkan kerana kurang gemar lauk yang manis)

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan B dan C.
2. Masak sehingga kuah menjadi pekat dan terbit minyak yang banyak,baru dimasukkan sotong.
3. Teruskan memasak sehingga kuah menjadi pekat kembali, atau sotong sudah masak.

* Selamat menjamu selera ...




2 comments:

  1. Assalamualaikum FHA nmpk menyelerakan...

    ReplyDelete
  2. selain dari petai, apa lagi bahan sesuai utk rampai dgn sambil tumis sotong ni...

    ReplyDelete

Powered by Blogger.