Tuesday, 29 April 2014

CUCUR BILIS BERJAGUNG ... Sup'per lembut, Garing diluar


Assalamualaikum sahabat-sahabat semua.

Jom layan cucur jagung sebagai sarapan pagi atau minum petang.
Tak perlu sos atau sambal..ye
Semua dah ada dalam adunan...dalam 1,
'pedas, lemak-lemak ikan bilis  dan manis manis jagung'

Jom kita semak resepi

BAHAN A (gaulkan semua dan perap 1 jam)
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung cucur adabi ikan bilis
2 sudu besar minyak masak
1/3 tongkol jagung (saya masukkan lebih jagung)
1 sudu besar ikan bilis (ditumbuk lebam-lebam)
4 urat daun kucai
1 biji bawang besar
3 biji cili padi (ditumbuk halus)
sedikit garam
sedikit air

*Boleh ditambah udang hidup jika suka
atau taugeh jika ada supaya cucr lebih meriah lagi

BAHAN B
Minyak untuk menggoreng (minyak yang banyak)

Cara-Cara memasak
1. Goreng tenggelam dalam minyak yang banyak sehingga sedikit garing

Saturday, 26 April 2014

NASI MINYAK BEREMPAH & Ayam Panggang Bawang Putih


NASI MINYAK BEREMPAH

BAHAN A
1 sudu besar minyak sapi Ghee Blend
1 tangkai daun kari
4 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
1 inci halis (dihiris nipis)
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 batang kulit kayu manis

BAHAN B
1 sudu makan rempah kari daging

BAHAN C
3 cawan 'Beras Rebus Basmathi Extra Panjang (Jasmin)'
4 1/2 cawan air
5 helai daun pandan
sedikit garam

Cara-Cara Memasak
1. Panaskan minyak sapi Ghee Blend dalam 'Rice Cooker'
2. Masukkan Bahan A dan goreng sehingga garing
3. Masukkan Bahan B dan teruskan memasak sehingga rempah menjadi sedikit garing.
4. Masukkan air dan sedikit garam.
5. Biarkan sehingga mendidih, masukkan beras dan teruskan memasak saperti memasak nasi biasa.


AYAM PANGGANG BAWANG PUTIH

BAHAN A
1/2 ekor ayam
5 camca besar minyak masak
1 sudu teh kunyit serbuk
sedikit garam

BAHAN B (ditumbuk)
15 ulas bawang putih
1/2 sudu besar lada hitam
1 inci halia
1 biji bawang besar

Cara-Cara Memasak Ayam
1. Bahan A dan B digaul dan diperap bersama ayam semalaman.
2. Panaskan oven suhu 200  Guna api atas dan bawah
3. Alaskan dulang dengan aluminium foil.
4. Bakar ayam selama 30 minit atau sehingga ayam masak.

NOTA:
1. Aluminium foil tidak perlu di tutup bahagian atas nya.
2. Ayam tidaK perlu dialihkan semasa memasak
3. Pintu oven sentiasa ditutup semasa memasak

* Selamat menjamu selera ...


Friday, 4 April 2014

NASI LEMAK HALBA ... Dah melabur 'ASB 2' ke belum ?


Assalamualaikum semua

Kejap timbul,
kejap kejap hilang
Kejap timbul,
kejap kejap hilang .....

Sejak kebelakangan ini, tak sempat nak berentry sekerap saperti dahulu.
Terlalu banyak yang perlu diselesaikan. 
Semua on Q Q Q

Cuba juga curi masa waktu rehat untuk jenguk dapur kawan-kawan.
Sekadar melepaskan rindu heheh...

Pada 2 April yang lepas, PNB ada mengeluarkan produk baru ia-itu 'Amanah Saham Bumiputera 2 (ASB 2)'   dengan suntikan dana sebanyak 10 bilion saham yang mana telah dilancarkan oleh Perdana Menteri kita  Datuk Seri Najib Razak.

Untuk makluman...
ASB 2 ini terbuka untuk langganan semua golongan Bumiputera menerusi Akaun Dewasa untuk pelabur berusia 18 tahun ke atas dan Akaun Bijak untuk kanak-kanak berusia daripada enam bulan. 
-Saham amanah berharga tetap itu dijual pada harga RM1 seunit dengan pelaburan minimum RM10. 
-Had maksimum yang ditetapkan ialah 200,000 unit untuk Akaun Dewasa dan 50,000 bagi Akaun Bijak.

Selama ini yang dok sibuk-sibuk tu, ni lah dia...
Salah satu tanggung jawap yang telah diamanahkan untuk memastikan  produk ASB 2 berjaya di implementasikan dalam system pelaburan PNB.

Dah melabur ke belum ?

OK lah melabur-melabur juga, masak tetap masak . Jom ke dapur

BAHAN A
Nasi Lemak
3 cawan beras
5 cawan air
0.5 cawan santan pekat
0.5 sudu teh halba sahaja
1 sudu besar minyak masak (supaya nasi tidak bederai)
1/2 inci halia
1 biji bawang besar (di belah 4)
3 helai daun pandan
sedikit garam

BAHAN B
sedikit minyak untuk menumis
2 ulas bawang putih (dihiris nipis)
2 ulas bawang merah (dihiris nipis)

BAHAN C (dikisar halus)
30 biji cili kering
1 sudu besar ikan bilis
sedikit belacan

BAHAN D (dimesin halus)
Segenggam ikan bilis
1 sudu besar gula putih
sedikit air asam jawa
1 biji bawang besar (belah 8)
sedikit garam

BAHAN F
3 biji telur rebus
Timun atau sebarang sayur ulam-ulaman
Kacang goreng (jika suka)

CaraCara Memasak Nasi:
1. Masukkan semua bahan A kedalam periuk dan masak saperti biasa.
2. Apabila punat periuk nasi bertukar ke warm, gemburkan nasi supaya halba bercampur rata.

Cara-Cara  Memasak Sambal:-
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan B sehingga garing
2. Masukkan haba C dan bahan D. Masak sehingga sambal menjadi pekat dan terbit sedikit minyak.

Selamat menjamu selera