Tuesday, 29 April 2014
CUCUR BILIS BERJAGUNG ... Sup'per lembut, Garing diluar
Assalamualaikum sahabat-sahabat semua.
Jom layan cucur jagung sebagai sarapan pagi atau minum petang.
Tak perlu sos atau sambal..ye
Semua dah ada dalam adunan...dalam 1,
'pedas, lemak-lemak ikan bilis dan manis manis jagung'
Jom kita semak resepi
BAHAN A (gaulkan semua dan perap 1 jam)
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung cucur adabi ikan bilis
2 sudu besar minyak masak
1/3 tongkol jagung (saya masukkan lebih jagung)
1 sudu besar ikan bilis (ditumbuk lebam-lebam)
4 urat daun kucai
1 biji bawang besar
3 biji cili padi (ditumbuk halus)
sedikit garam
sedikit air
*Boleh ditambah udang hidup jika suka
atau taugeh jika ada supaya cucr lebih meriah lagi
BAHAN B
Minyak untuk menggoreng (minyak yang banyak)
Cara-Cara memasak
1. Goreng tenggelam dalam minyak yang banyak sehingga sedikit garing
Nak cucur singgit...
ReplyDeleteAssalamualaikum FHA aduh sedapnya....
ReplyDelete