Tuesday, 29 April 2014

CUCUR BILIS BERJAGUNG ... Sup'per lembut, Garing diluar


Assalamualaikum sahabat-sahabat semua.

Jom layan cucur jagung sebagai sarapan pagi atau minum petang.
Tak perlu sos atau sambal..ye
Semua dah ada dalam adunan...dalam 1,
'pedas, lemak-lemak ikan bilis  dan manis manis jagung'

Jom kita semak resepi

BAHAN A (gaulkan semua dan perap 1 jam)
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung cucur adabi ikan bilis
2 sudu besar minyak masak
1/3 tongkol jagung (saya masukkan lebih jagung)
1 sudu besar ikan bilis (ditumbuk lebam-lebam)
4 urat daun kucai
1 biji bawang besar
3 biji cili padi (ditumbuk halus)
sedikit garam
sedikit air

*Boleh ditambah udang hidup jika suka
atau taugeh jika ada supaya cucr lebih meriah lagi

BAHAN B
Minyak untuk menggoreng (minyak yang banyak)

Cara-Cara memasak
1. Goreng tenggelam dalam minyak yang banyak sehingga sedikit garing

2 comments: