Monday, 12 May 2014

BUNGA BETIK Lemak Cili Padi



Assalamualaikum semua..

Emm... selepas jenguk kedapur Kak Gee, teringin sangat-sangat.
Tambahan pula saya memang suka sayur yang rasa sedikit pahit-pahit
 Apa lagi hujung minggu, kepasar cari bunga betik laaaa...

Jom kita semak resepi ...

BAHAN A
Bunga Betik..anggaran 3 cekak. (Direbus sehingga lembut, ditapis dan dibasuh untuk membuang lebihan pahit nya).
* Boleh direbus kedua kali, jika ingin mengurangkan lagi rasa pahit

BAHAN B
Santan Pekat dari 1 biji kelapa
20-30 Cili Padi (dimesin halus). 
1 sudu teh Serbuk Kunyit
3 batang serai (diketuk)
Lengkuas..sebesar 2 ibu jari (diketuk)
1 inci halia(diketuk)
2 keping asam gelugor (asam keping)
2 sudu besar ikan bilis
1 kiub ikan bilis 'KNOR'
sedikit garam

BAHAN C
helai daun kunyit
2 helai daun limau purut

Cara-Cara Memasak:-
1. Masukkan bahan A dan bahan B kedalam periuk dan masak dengan api sederhana sehingga mendidih.
2. Sebelum angkat, masukan bahan C.

* Selamat menjamu selera ....

No comments:

Post a Comment