Assalamualaikum semua..
Emm... selepas jenguk kedapur Kak Gee, teringin sangat-sangat.
Tambahan pula saya memang suka sayur yang rasa sedikit pahit-pahit
Apa lagi hujung minggu, kepasar cari bunga betik laaaa...
Jom kita semak resepi ...
BAHAN A
Bunga Betik..anggaran 3 cekak. (Direbus sehingga lembut, ditapis dan dibasuh untuk membuang lebihan pahit nya).
* Boleh direbus kedua kali, jika ingin mengurangkan lagi rasa pahit
* Boleh direbus kedua kali, jika ingin mengurangkan lagi rasa pahit
BAHAN B
Santan Pekat dari 1 biji kelapa
20-30 Cili Padi (dimesin halus).
1 sudu teh Serbuk Kunyit
3 batang serai (diketuk)
1 inci halia(diketuk)
2 keping asam gelugor (asam keping)
2 sudu besar ikan bilis
1 kiub ikan bilis 'KNOR'
sedikit garam
2 sudu besar ikan bilis
1 kiub ikan bilis 'KNOR'
sedikit garam
BAHAN C
2 helai daun limau purut
Cara-Cara Memasak:-
1. Masukkan bahan A dan bahan B kedalam periuk dan masak dengan api sederhana sehingga mendidih.
helai daun kunyit
Cara-Cara Memasak:-
2. Sebelum angkat, masukan bahan C.
* Selamat menjamu selera ....
No comments:
Post a Comment