Monday, 5 May 2014

KAMBING TUMIS PEDAS ... Berlengkuas



BAHAN A
Minyak untuk menumis
2 kuntum Bunga Lawang
5 kuntum Bunga Cengkih
3 biji Buah Pelaga
3 batang Kulit Kayu Manis
1 tangkai Daun Kari
sedikit halia (di hiris nipis memanjang)
1 biji bawang besar (ditumbuk)
6 ulas bawang putih (ditumbuk)

BAHAN B
30 -35 biji Cili Kering (Bergantung kepada saiz cili)  (Direbus dan di mesin halus bersama air)
4 batang Serai (diketuk)
Lengkuas sebesar 4 ibu jari  (di ketuk)
2 biji Tomato biji (dibelah 2)
2 Asam keping (yang bersaiz sederhana)
Garam

BAHAN C
1 kilo Daging Kambing.

BAHAN D
1 helai Daun Kunyit (Hiris besar-besar)
3 helai Daun limau purut
2-3 biji Bawang besar (dipotong bulat-bulat besar)

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Masukkan bahan A dan goreng sehingga bertukar keperangan dan wangi.
3. Masukkan bahan B dan C. Masak hingga cili naik minyak dan daging lembut (Pastikan kuah menjadi pekat).
4. Akhir sekali masukkan bahan D.
5. Siap

* Selamat menjamu selera ...

1 comment: