Assalamualaikum,
Jom berbuka dengan bubur lambuk...
Kemanisan bubur ini terbit dari sayur lobak merah yang menjadi bahan kedua penting dalam masakan ini. Sedikit kelainan....
Sedap.....manis sayur
BAHAN A
1 cawan beras
7 cawan air (lebihkan jika mahu beras lebih hancur)
sedikit daging
3 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1 biji bawang besar (dibelah 8)
1/2 sudu teh lada hitam biji
1/2 sudu teh halba biji
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
sedikit halia (dihiris nipis)
BAHAN B
1 biji lobak merah (dipotong dadu)
santan pekat dari 1 biji kelapa
daun sup
daun bawang
1/2 kiub daging KNOR
bawang goreng
1 sudu besar minyak sapi 'Ghee Blend'
garam
Cara-Cara Memasak
1. Satukan bahan A kedalam periuk dan masak sehingga beras hancur dan menjadi pekat.
2. Untuk mempercepatkan proses menghancurkan beras, nasi hendak lah dikacau selalu.
2. 10 minit sebelum angkat, masukkan bahan B.
* Selamat berbuka puasa nanti ....
Waaaa.... mengancam..!
ReplyDelete