Assalamualaikum semua ...
Jom kita layan resepi 'Rendang Besar Ayam' lagi. Tapi untuk kali ini sedikit berkuah ...
BAHAN A
Sedikit minyak untuk menumis
1 sudu besar minyak sapi GHEE Blend
2 kuntum Bunga Lawang
4 kuntum Bunga Cengkih
2 biji Buah Pelaga
1 batang Kulit Kayu Manis
2 tangkai daun kari
BAHAN B (Dimesin halus)
1 inci Halia
sedikit lengkuas
2 batang serai
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu teh Jintan Manis
1 sudu teh Jintan Putih
1 sudu teh Lada Hitam
1 'biji buah pala'
BAHAN C
1 sudu besar penuh Serbuk Kari Ayam Babas
1 sudu besar kerisik
Santan dari 1 biji kelapa
2 keping Asam gelugor
Garam
BAHAN D
1/2 ekor Ayam (dipotong sederhana besar)
2 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
1 sudu besar minyak sapi GHEE Blend
Cara-Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bahan A dan goreng sehingga wangi dan garing.
3. Masukkan Bahan B dan C. Bila rempah telah hampir pekat, masukkan bahan D dan kecilkan api.
4. Biarkan sehingga ayam masak dengan sempurna dan kuah menjadi pekat sedikit.
5. Siap dan boleh di hidangkan.
* Selamat menjamu selera ...
Sedapnya rendang besar FHA tu... bak nak semangkuk...
ReplyDeleteSalam Kak Faudziyah,
ReplyDeleteMemang sedap sekali sekala dapat kan? Aduh.. terliur!