Assalamualaikum dan Salam Ramadhan semua....
Semalam saya sekeluarga berbuka dengan Mee Hailam.
Masak 5-7 minit sebelum berbuka
Sedap makan panas-panas.
Layan ini saja...
hari tanpa nasi....
BAHAN A (Pastikan di tumbuk. Bukan nya dikisar)
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
BAHAN B **
1 pokok daun saderi/sup (di potong <>1 cm)
1 sudu besar Lada hitam (ditumbuk)
BAHAN C **
Kicap manis 'Kipas Udang'
3 sudu besar Sos Tiram
Sedikit garam (Jika kurang masin)
1 kiub KNOR 'Daging Lembu'
Air rebusan udang dan kulit udang (Rujuk cara menyediakan nya BAHAN D)
Tambahan air, jika suka lebih berkuah)
2 tomato biji (belah 4
BAHAN D **
Udang hidup direbus BERSAMA kulit dan kepala
Asingkan isi udang dari kepala dan kulit.
Kulit dan kepala udang di goreng dengan sedikit minyak sehingga GARING dan di mesin halus.
Tapis untuk di ambil air nya SAHAJA
BAHAN E
1 sudu besar tepung jagung + 1/2 cawan air
BAHAN E
1 sudu besar tepung jagung + 1/2 cawan air
BAHAN F
Sedikit sayur spt bunga kubis,carrot atau jagung muda
BAHAN G
Mee kuning basah (dibasuh sedikit untuk membuang rasa pahit mee jika ada)
Taugeh
BAHAN H (Bahan Hiasan/Penyedap)
Limau Kasturi/nipis, cili padi potong, bawang goreng, daun bawang/sup
Cara-Cara Memasak :-
1. Sediakan bahan D dahulu.
2. Gunakan minyak dari gorengan bahan D, ..Panaskan didalam kuali dan tumis bahan A sehingga garing dan wangi.
3. Masukkan bahan B.
Kacau sehingga daun saderi BETUL-BETUL layu/kecut (1/4 garing).
Nota Penting: Daun Saderi akan menjadikan kuah berbau harum dan enak.
4. Masukkan bahan C dan D.Pastikan kuah mencukupi... Biar ia mendidih kembali
5. Masukkan bahan E, biarkan seketika supaya kuah menjadi pekat sedikit.
5. Masukkan bahan E, biarkan seketika supaya kuah menjadi pekat sedikit.
6. Masukkan bahan F dan G, ratakan seketika dan boleh lah dihidangkan dengan bahan H
Nota: Yang bertanda ‘**’ adalah penting dalam penyediaan Mee Hailam
*Selamat berbuka puasa ....
No comments:
Post a Comment