Assalamualaikum...
Juadah iftar hari ke 15 ini dimasak oleh anak saudara saya Siti Nurul Jannah.
Memang sedap...
Aroma dalca ini memang harummmmm...
sedap ke tak sedap ? ... haaaa sampai bangun sahur beberapa kali semata-mata nak makan dalca ini.
Kalau ada roti pon sedap juga
Jom kita semak resepi
BAHAN A
1 sudu besar penuh Rempah kari Daging
1 sudu teh kunyit
1/2 kilo daging
segenggam kacang dhal (direndam semalaman dan dibasuh. Jika terbeli dhal yang keras, mesin/tumbuk hancur terlebih dahulu)
Air untuk merebus
BAHAN B
Santan Pekat (1 mangkuk)
2 biji ubi kentang
2 biji terung
1 kiub KNOR 'DAGING LEMBU'
garam
BAHAN C
1 batang Lobak merah
10 kacang panjang
4 jangung muda
BAHAN D (* menjadikan aroma dalca amat harum sekali)
2 camca besar minyak sapi GLEEBLEND
8 ulas bawang kecil merah (dihiris nipis)
halia sebesar ibu jari (dihiris nipis dan memanjang)
2 tangkai daun Kari
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
sepokok daun sup (dipotong~ 1inci)
BAHAN E
3 biji cili merah/cili api (Di hiris halus)
2 ulas bawang putih (Di hiris halus dan memanjang atau nipis)
2 tangkai daun sup (Di potong kecil)
Cara-Cara Memasak
1. Rebus Bahan A selama ~ 2 jam atau sehingga kacang dhal dan daging empuk.
2. Masukkan Bahan B. Perlahan kan api supaya santan tidak pecah minyak.Masak sehingga santan hampir-hampir mendidih
3. Masukkan Bahan C. Masak ~ 5-10 lagi. Pastikan sayur tidak terlebih masak dan boleh diangkat.
4. Dalam kuali yang lain, panaskan Minyak sapi Gleeblend.
5. Masukkan Bahan D dan goreng sehingga bau harum dan bawang kekuningan.
6. Terus masukan gorengan ini bersama-sama minyak sapi...kedalam periuk DALCA (3) di atas.
7. Semasa nak makan, taburkan bahan-bahan E diatas 'DALCA' tadi.
* Selamat berbuka puasa ...
Hmmm...sampai ke sini aroma dalca Siti Nurul jannah menusuk-nusuk lubang hidung untie... sabar jelaaaa....
ReplyDeletetengok saja dah tau sedap nya dalca tu..
ReplyDelete