TOMYAM SOTONG... King
Assalamualaikum semua ...
Sekejap saja dah masuk hari ke 9 kita berpuasa.
Hari ni nak kongsi lauk berbuka semalam..
Dah lama tak makan tomyam.
Kali ni saya beli sotong yang bersaiz besar..besar tu....berat hampir 1/2 kilo
1 ekor dah cukup
BAHAN A
Air secukup nya sebagai kuah
2 kiub Tomyam 'KNOR'
4 batang serai (diketuk lebam)
10-15 biji cili padi (diketuk lebam)
garam
BAHAN B
1 ekor sotong besar berat ~ 1/2 kilo (Dipotong kpd lapan gelungan)
BAHAN C
Bunga Kubis (Putih)
1 Batang Saderi (dipotong 1 inci tebal)
2 biji tomato (dibelah 4)
4 helai daun limau Purut (dikoyak kan sedikit supaya aroma nya keluar)
1/2 biji limau nipis (diambil air nya)
Daun ketumbar
Cara-cara memasak
1. Masukkan bahan A kedalam periuk dan rebus sehingga mendidih.
2. Masukkan sotong dan teruskan merebus sehingga sotong masak.
3. Sebelum angkat, masukkan bahan C.
.
Mak ai..! bosanya sotong.... bak nk tomyam semangkuk... hari ni malas memasak... hihi
ReplyDeleteCincai.. cincai lah ....Semangkuk RM 10. Kalau kat hotel tak dapat harga macam tu. haha
Deletebeso nau sotongnya..
ReplyDeletejanggutnya pun pnjng beno
Walaupon besar, tapi isi nya tak liat. sedap !
DeleteSalam Kak Faudziyah,
ReplyDeleteLapaq niiiiiii :'(
posa takkk ? hehehe
DeletePosa lerrr :)
DeleteAlhamdulillah adda..
ReplyDeleteWah! Ini memang betul-betul tomyan sotong king... bukan main lagi terjulur tangan sotongnya tu... nyum nyummm!
ReplyDeleteaduhaii..terliur pulak..simple nya tom yam ni... senang nak buat, x perlu byk sgt bahan..hehehe
ReplyDelete