Assalamualaikum.
Salam Aidil Fitri semua..
Hari ni dah 7 hari kita menyambut hari raya Aidil Fitri.
Kepada yang berpuasa 6 mulai dari raya ke 2, InsyaALLAHesok kita akan beraya puasa 6 pula.
Posting hari ni masih kepada juadah hari raya tempoh hati
Jom kita semak resepi...
BAHAN A
1 1/2 kilo tulang lembu bersama daging
3 biji bawang besar (dibelah 4)
10 ulas bawang putih (dibelah 2)
3 inci Halia
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk halus)
3 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
BAHAN B
Sedikit minyak untuk menumis
1 cawan Kacang tanah (digoreng dan ditumbuk)
15 biji cili kering (dimesin halus)
BAHAN C
1 biji ubi keledek merah sebesar 1 1/2 buku lima (direbus dan dimesin halus)
1 kiub daging KNOR
sedikit garam
Daun sup
Bawang goreng
BAHAN D
1 kilo mi basah (dicelur dalam air yang panas, tos dan letakkan sedikit minyak supaya tidak melekat antara satu sama lain)
Taugeh segar
Limau kasturi
Cili padi/Cili merah
Daun sup
Daun bawang
Tomato biji
Cara-Cara memasak kuah
1. Satukan bahan A dalam periuk tekanan dan rebus sehingga daging empok. Saya ambil masak 45 minit ++ (45 minit dari masa periuk mula berbunyi menandakan ia mendidih).
2. Panaskan minyak didalam kuali dan goreng cili mesin (bahan B) sehingga terbit minyak. Masukkan kacang tanah. Goreng lagi sehingga hampir garing. Masukkan kedalam sup daging yang telah direbus diatas.
3. Juga masukkan bahan C diatas kedalam sup. Teruskan merebus sehingga mendidih kembali.
Selamat menjamu selera ...
Salam..
ReplyDeleteSedapnyer nampak mee sup bandung ni!