Friday, 8 August 2014

MASAK KUNING Telur ayam



Assalamualaikum

Dah jemu makan ayam?
Jom makan telur nya pula ....

BAHAN A
Sedikit minyak untuk menumis
1 ulas bawang merah (dihiris nipis)
1 ulas bawang putih(dihiris nipis)
1 sudu besar biji sawi
1 inci halia

BAHAN B (dimesin halus)
10 ulas bawang merah kecil
8 ulas bawang putih
2 biji buah keras
Lengkuas..sebesar 2 ibu jari 
20-30 Cili Padi. * Lagi sedap kalau guna cili padi kampong


BAHAN C
3 batang serai (di ketuk)
1 sudu teh Serbuk Kunyit
3 keping asam gelugor

BAHAN D
Santan Pekat dari 1/2 biji kelapa
8 biji telur ayam direbus dan dikopek kulit
3 biji tomato segar (dibelah 2 jika bersaiz besar)
1 kiub Pati Ayam KNOR
1 helai daun kunyit 
4 helai daun limau purut
Sedikit garam

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Masukkan bahan A dan goreng sehingga bawang betul-betul layu atau 
hampir keperangan
3. Masukkan bahan B dan C. Masak sehingga terbit minyak yang banyak dan menjadi pekat/hampir garing.
4. Masukkan bahan D dan biarkan ia mendididih perlahan-lahan (Sentiasa dikacau supaya santan tidak pecah minyak dan menjadikan kurang menarik)
5. Siap untuk dihidangkan.

* Selamat menjamu selera ....

1 comment: