Friday, 12 September 2014

KUEY TEOW GORENG TOMYAM yang mengancam


Assalamualaikum

Dapur ku  dah ber' habukkkk !
fuh ! fuh ! fuh! kemasssssssssssssssssss

huhuhu !!!!
layan kuey Teow aja ya !

BAHAN A
1 bungkus Kuey Teow (anggaran 1 kati)
sedikit taugeh

BAHAN B
sedikit minyak untuk menumis
1/2 biji bawang besar (dihiris nipis)
2 ulas bawang putih

BAHAN C
1 kiub perencah TOMYAM 'KNOR'
15 biji cili padi (ketuk lebam-lebam)
2 batang serai  (ketuk lebam-lebam)
1/2 sudu makan gula
sedikit air
sedikit garam

BAHAN D
3 helai daun limau purut
1 biji bawang besar
6 ekor udang besar
1/2 batang lobak merah (potong kiub)
1 biji tomato (dibelah 4)
sedikit sayur kubis

Cara-cara memasak.
1. Panaskan minyak didalam kuali.
2. Tumis bahan B sehingga naik bau
3. Masukkan semua bahan C kedalam kuali dan masak sehingga kuah menjadi sedikit pekat.
4. Masukkan bahan D.
5. Akhir sekali masukkan Bahan A

* Selamat menjamu selera .....

Wednesday, 3 September 2014

PUDING JAMBU BATU nona-nona manis


Assalamualaikum
Saperti selalu Puding NONA tetap menjadi 'pujaan hati ku'

Kelembutan yang saya buat saperti biasa lah...
yang bila masuk mulut terus saja hilang
teramat-amat lembut  tetap menjadi pilihan

Resepi saperti biasa saperti di sini , di sini dan di sini
layan aja

BAHAN A
1 kotak Puding Jambu Batu 'Nona' (85 g)
1000 ml air
1 sudu besar gula putih
4 helai daun pandan

Cara-Cara Memasak:-
1. Masukkan kesemua bahan A diatas kedalam periuk dan masak dengan api yang perlahan sehingga serbuk puding larut.
2. Sejukkan  ~ 5 minit dan tuangkan kedalam gelas/mangkuk.
3. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurang nya 2 jam.

* Selamat menjamu selera ...