Assalamualaikum ...
Salam sejahtera ...
Salam Jumaat ...
Sarapan pagi dengan bihun goreng, menjadi salah satu menu kegemaran keluarga saya
Kali ini kita layan bihun goreng bawang putih
Bawang putih memang lah digunakan dalam semua masakan
Tetapi jika kita gunakan dalam kuantiti yang lebih rasa nya menjadi sedikit kelainan.. sedap
Tetapi pastikan bawang putih tersebut ditumbuk.
Jangan sekalikali blend(mesin hancur) bawang putih
Dan bawang tersebut akan digoreng sehingga keperangan/hampir garing untuk menjadikan ia lebih enak
Jom kita semak resepi
BAHAN A
sedikit minyak
2 tongkol bawang putih (ditumbuk hancur)
2 ulas bawang merah(ditumbuk hancur)
BAHAN B
6 biji cili kering (diblend halus)
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan gula putih
5 ekor sotong hidup
sedikit kicap masin 'Kipas Udang'
1/2 kiub pati Ikan Bilis
BAHAN C
1/2 bungkus bihun (direndam 1/2 jam dan ditoskan)
BAHAN D
Segenggam Taugeh
Sayur Sawi/Kucai
BAHAN E
1 ketul Tauhu (digoreng sekejap)
Daun bawang
Cili merah
Limau (Kasturi atau nipis)
Cara-Cara Memasak
1. Panaskan minyak didalam kuali dan tumis bahan A. Goreng sehingga bawang putih menjadi hampir keperangan atau sedikit garing.
2. Masukkan bahan B dan teruskan memasak sehingga kuah menjadi sedikit pekat
3. Masukkan bahan C, gaul-gaulkan seketika sahaja
4. Tutup tudung kuali dan perlahankan api. Biarkan bihun masak dengan api perlahan.
5. Sebelum angkat masukkan bahan D
6.Hidang bihun dengan bahan E.
* Selamat menjamu selera ...
salam singgah.. emm sedap ni ..selalu jugak goreng bawang putih macam ni :)
ReplyDeletew'salam Wani... sedap kan ....saya suka lebihkan bawang putih dalam masakan
Delete