Friday, 13 March 2015

BIHUN GORENG Bawang Putih



Assalamualaikum ...
Salam sejahtera ...
Salam Jumaat ...

Sarapan pagi dengan bihun goreng, menjadi salah satu menu kegemaran keluarga saya
Kali ini kita layan bihun goreng bawang putih
Bawang putih memang lah digunakan dalam semua masakan
Tetapi jika kita gunakan dalam kuantiti yang lebih rasa nya menjadi sedikit kelainan.. sedap

Tetapi pastikan bawang putih tersebut ditumbuk.
Jangan sekalikali blend(mesin hancur) bawang putih
Dan bawang tersebut akan digoreng sehingga keperangan/hampir garing untuk menjadikan ia lebih enak

Jom kita semak resepi

BAHAN A
sedikit minyak
2 tongkol bawang putih (ditumbuk hancur)
2 ulas bawang merah(ditumbuk hancur)

BAHAN B
6 biji cili kering (diblend halus)
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan gula putih
5 ekor sotong hidup
sedikit kicap masin 'Kipas Udang'
1/2 kiub pati Ikan Bilis

BAHAN C
1/2 bungkus bihun (direndam 1/2 jam dan ditoskan)

BAHAN D
Segenggam Taugeh
Sayur Sawi/Kucai

BAHAN E
1 ketul Tauhu (digoreng sekejap)
Daun bawang
Cili merah
Limau (Kasturi atau nipis)

Cara-Cara Memasak
1. Panaskan minyak didalam kuali dan tumis bahan A. Goreng sehingga bawang putih menjadi hampir keperangan atau sedikit garing.
2. Masukkan bahan B dan teruskan memasak sehingga kuah menjadi sedikit pekat
3. Masukkan bahan C, gaul-gaulkan seketika sahaja 
4. Tutup tudung kuali dan perlahankan api. Biarkan bihun masak dengan api perlahan.
5. Sebelum angkat masukkan bahan D
6.Hidang bihun dengan bahan E.

* Selamat menjamu selera ...



2 comments:

  1. salam singgah.. emm sedap ni ..selalu jugak goreng bawang putih macam ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam Wani... sedap kan ....saya suka lebihkan bawang putih dalam masakan

      Delete