Friday, 6 March 2015

PUDING SAGU Gula Merah



Assalamualaikum

Aduhaiii sedap nya ...
Aduhaiii nyaman nya ...
Aduhaiii suka nya ....
Aduhaiii best nya ....

Biasa lah saya, kalau dah suka, akan ulang buat berhari-hari.
Bukan saya saja, jiran rumah ... anak kakak pon sama.
Sehingga kan anak saudara yang lain bersuara ... pi sana puding sagu, mai sini puding sagu, pi jalan pon bawa puding sagu....

ahaks.....hehehe

Bahan A (Puding Sagu)
1 cawan sagu kecil
3 cawan air
3 sudu besar gula putih
2 helai daun pandan simpul
Pewarna hijau dan merah (boleh gunakan sebarang warna yang disukai)

Cara memasak:
1. Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam. Kemudian toskan
2. Didihkan air bersama daun pandan. Kemudian masukkan biji sagu ke dalam air yg mendidih tadi.
    Kacau2 selalu supaya tidak berkerak.
    Jika air hampir kering tetapi sagu masih belum jernih, boleh lah ditambah sedikit air.
3. Bila sagu hampir jenih keseluruhannya barulah dimasukkan gula.Tutup api.
4. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut warna yang disukai.
5. Masukkan ke dalam loyang dan sejukkan

Bahan B (Untuk Manisan) 
1 cawan gula merah
1 cawan air
1 helai daun pandan simpul

Cara memasak:
1. Satukan semua bahan B diatas, masak hingga gula larut dan agak pekat.
2. Tutup api, tapis dan sejukkan.

Bahan C
1/2 kotak susu cair (Full Cream) Dutch Lady

Cara menghidang:
1. Masukkan sirap gula merah kedalam mangkuk
2. Potong sagu dan masukkan kedalam mangkuk.
3. Curahkan susu cair. Siap
4. Untuk lebih enak lagi, sejukkan dahulu sebelum makan.

* Selamat menjamu selera ....

Sumber resepi : Teratak Mutiara Kasih

No comments:

Post a Comment