Monday, 23 March 2015

DADIH KELADI



Assalamualaikum

My favourite..........masuk mulut ja terus hilang
masuk hilang !
masuk hilang !
masuk hilang !
masuk hilang !

hahaha
resepi biasa biasa saja
simple simple
amat simple
saperti sebelum ini....dadih-perisa-keladi-selembut-salju.

Jom kita semak resepi ...

Bahan A
2 gram agar-agar tali
3 helai daun pandan
300 ml air

Bahan B
700 ml susu kotak 'Dutch Lady Full Cream'
100 gram gula putih
3-4 titis perisa Keladi (boleh dibeli dikedai menjual bahan-bahan bakery)

Cara-Cara Memasak :-
1. Masukkan kesemua bahan A kedalam periuk dan masak dengan api perlahan sehingga agar-agar larut.
2. Masukkan bahan B dan teruskan memasak sehingga gula larut dan susu mendidih sedikit sahaja.
3. Padamkan api dan biarkan ia sejuk sedikit  ~ 15 minit.
4. Tapis dan masukkan kedalam gelas untuk dibekukan.
5. Sejukkan dalam peti ais ~ 2 jam sebelum dimakan.

* Selamat menjamu selera ...

No comments:

Post a Comment