Tuesday, 24 March 2015
IKAN MASAK CUKA... yang ber'aroma
Assalamualaikum
Ikan masak cuka memang menjadi kegemaran saya
dengan rasa cuka yang sedikit masam,
dengan aroma daun kari
ditambah dengan haruman halia
umphh...
gu kan pula dengan sambal belacan
layan nasi 2-3 pinggan
boleh saja ni.........
Jom kita terjah resepi dibawah ...
Bahan A
1/2 kilo ikan Sardin (Kalau nak gantikan dengan Ikan lain pon boleh)
sedikit kunyit serbuk
sedikit garam
Bahan B
sedikit minyak untuk menumis
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
3 ulas bawang merah (dihiris nipis)
2 inci halia (dihiris memanjang)
2 tangkai daun kari
2 sudu teh biji sawi
Bahan C
1/2 cawan cuka makan
1 kiub pati ikan bilis
sedikit kunyit serbuk
sedikit air untuk menjadikan ia berkuah
sedikit garam
Bahan D
2 biji bawang besar (dihiris tebal)
Cara-Cara Memasak
1. Ikan yang telah dibersihkan diperap dengan kunyit dan garam. Kemudian nya ia digoreng sehingga masak
2. Dengan menggunakan baki minyak gorengan ikan, tumis bahan B sehingga wangi.
3. Kemudian masukkan bahan C. Masak sehingga kuah mendidih.
4. Masukkan Ikan. Biarkan ia mendidih semula selama 5 minit supaya kuah sedikit 'mesra' dengan ikan.
5. Sebelum angkat masukkan bahan D
Selamat menjamu selera ....
No comments:
Post a Comment