Assalamualaikum
Salam Jumaat semua..
Sama saperti semalam
terfikir-fikir nak masak apa ya dengan lauk sotong ni
Goreng kunyit ?
Celup Tepung ?
Sweet & Sour ?
Masak Kicap ?
nak masak senang-senang saja hari ni....
nampak gaya lauk sotong goreng kunyit ok
Potong-potong sotong, gaul kunyit dan garam
kupas ubi kentang .. potong kiub sederhana besar
goreng ubi... angkat
goreng sotong pula...
sambi-sambil goreng ....godek-godek peti ais
eh !
ada tomyam putih ADABI
bagus juga buat tomyam ni
ketuk 3 batang serai.. campak dalam kuali
masukkan sebungkus perencah tomyam
campur 4 mangkuk air
masukkan daun limau purut
Biarkan ia mendidih seketika
Siap...
sedap sedap sedap pulak .....
4 ekor Sotong (bersaiz besar dipotong mengikut saiz kesukaan)
serbuk kunyit
garam
Bahan B
1 biji Ubi kentang (bersaiz besar dipotong kiub)
Bahan C
4 batang serai (diketuk)
1 bungkus perencah tomyam Putih ADABI
3 helai daun limau purut
1 biji bawang besar (dipotong 4)
Cili padi (jika suka pedas)
* Selamat menjamu selera ...
No comments:
Post a Comment