Thursday, 26 March 2015

AYAM PRUNE manis-manis buah


Assalamualaikum..

Buka peti ais...ada ayam and ikan
emmm... ayam !
nak masak apa ya ?
saya memang suka ayam goreng kunyit
sedikit minyak gorengan ayam di gaul dalam nasi memang mengancam selera saya
Jangan tak percaya ...
saya boleh tambah nasi hingga 3-4 pinggan
lagi lagi kalau ada
cili padi..dan nasi panas berasap
eh.. takut kolesterol naik pulak...

tapi ...
nak masak apa ya ?
nak cuba sedikit kelainan..
godek-godek google...
haaa....
dah jumpa ! Ayam Masak Prune .....dari dapor 'Masam Manis'

Boleh cuba ni
kena ubah suai sana sini nampak gaya nya, ikut bahan ja apa bahan yang ada di dapor

sedap !

Jom kita masak

Bahan A (diperap dan digoreng sehingga masak)
6 ketul potongan ayam
sedikit kunyit
garam

Bahan B
1 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1 ulas bawang merah (dihiris nipis)
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga

Bahan C(dimesin halus)
10 biji cili kering
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia

Bahan D
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar kicap manis ABC
1 sudu besar Sos Tiram
sedikit garam
5 biji prune (dibelah 4)

Bahan E
5 biji prune (dibiarkan sebiji sebiji)

Cara-Cara memasak
1. Ayam diperap bersama kunyit dan garam. Kemudian digoreng sehingga masak dan diangkat.
2. Sebahagian dari minyak gorengan ayam digunakan untuk menumis. Masukkan bahan B dan goreng sehingga sedikit harum
3. Masukkan bahan C dan D. Masak dengan api perlahan sehingga kuah menjadi sedikit pekat dan terbit minyak.
4. Akhir sekali masukkan ayam dan prune (bahan E) dan biarkan ayam 'mesra' bersama kuah anggaran 5-8 minit barulah boleh diangkat.

* Selamat menjamu selera ...

2 comments: