KELI GORENG Pedas Ber'Halia
Bahan A
Minyak untuk menggoreng
3 ekor Ikan Keli bersaiz besar (Dipotong kpd 3 atau 4 bahagian)
1 sudu teh serbuk kunyit
sedikit garam
Bahan B
3 tangkai daun kari
3 ulas bawang putih (dicincang halus/ditumbuk)
2 inci halia (dipotong memanjang)
Bahan C (dimesin halus)
20-25 biji cili kering (direbus dan ditoskan air nya)
4 ulas bawang merah
sedikit air
Cara-Cara memasak
1. Ikan digaul dengan kunyit dan garam, digoreng sehingga masak dan diangkat.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama (kurangkan jika minyak berlebihan), tumis bahan B sehingga hampir garing.
3. Masukkan bahan C dan D. Teruskan memasak dengan api perlahan sehingga kuah menjadi pekat dan terbit minyak.
4. Masukkan Ikan yang telah digoreng tadi dan diseratakan kuah nya.
5. Siap.
* Selamat menjamu selera ...
Minyak untuk menggoreng
3 ekor Ikan Keli bersaiz besar (Dipotong kpd 3 atau 4 bahagian)
1 sudu teh serbuk kunyit
sedikit garam
Bahan B
3 tangkai daun kari
3 ulas bawang putih (dicincang halus/ditumbuk)
2 inci halia (dipotong memanjang)
Bahan C (dimesin halus)
20-25 biji cili kering (direbus dan ditoskan air nya)
4 ulas bawang merah
sedikit air
Bahan D
sedikit garam
sedikit perencah 'Secukup rasa Maggie'
1. Ikan digaul dengan kunyit dan garam, digoreng sehingga masak dan diangkat.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama (kurangkan jika minyak berlebihan), tumis bahan B sehingga hampir garing.
3. Masukkan bahan C dan D. Teruskan memasak dengan api perlahan sehingga kuah menjadi pekat dan terbit minyak.
4. Masukkan Ikan yang telah digoreng tadi dan diseratakan kuah nya.
5. Siap.
* Selamat menjamu selera ...
Rindunya nak makan ikan keli... hu huhuuuu...
ReplyDelete