Saturday, 11 July 2015

CURRY BAWAL Tanpa Santan


Assalamualaikum dan Salam Ramadhan

Rasa nya lama tak masak gulai ikan bawal kacang bendi
saya memang suka bendi sejak kecil hingga kini
my favourite

Teringat dulu masa waktu bersekolah
Emak selalu bekalkan nasi gulai ikan dengan bendi
lagi banyak bendi lagi best
buka tudung tupperware bersaiz 4 inci penuh dengan kacang bendi
emak memang tahu kesukaan saya ini

Dalam kelas asyik tunggu bila loceng 'recess' nak berbunyi
ingat nak makan kacang bendi ja ....
Kenangan yang tak dapat dilupakan ...

Tips Kari Penang...
Untui gulai Bawal, pastikan lebihkan asam dari biasa
Lebih masam lebih sedap !

Jom kita terjah resepi Utara ini 
*Untuk lebih sedap, tambahan bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk akan dimasukkan kedalam bancuhan rempah/Bahan B.  Kali ni saya tak masukkan sebab nak cepat.

Bahan A (Bahan tumis) ... 
Minyak untuk menumis
1 tangkai daun kari
3 ulas bawang putih (di tumbuk)
1/2 biji bawang besar atau 3 ulas bawang merah kecil (di tumbuk)
1/2 sudu besar halba campur

Bahan B (Bancuhan Rempah)
2 sudu besar (penuh/bun-bun) Rempah serbuk Kari ikan  (Saya guna BABAS)
30 gram asam jawa + air dan di perah 3 kali akan di campur kedalam bahan rempah diatas
sedikit garam

Bahan C
1 gelas air biasa

Bahan D
Ikan Bawal (2 potong)

Bahan E (menjadikan kari lebih sedap dan menyelerakan)
1 biji tomato biji di belah 2
5 helai daun bawang di kerat panjang
2 biji cili hijau besar dipatahkan
Kacang bendi

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan 1/2 cawan minyak. Pastikan minyak betul betul panas.
2. Masukkan bahan A dan kacau sehingga keperangan dan wangi.
3. Masukkan bahan B yang telah di adun dan besar kan api.
4. Apabila tumisan tadi mendidih <> 5 minit, kecilkan api dan biarkan rempah masak dan ia menjadi sedikit kering dengan minyak yang bergeledangan yang banyak.Setiap 5 minit kacau supaya tidak hangit dan berkerak.
5. Masukkan bahan C(Air), Kacau-kacau supaya rempah sebati.
6. Terus masukkan Ikan dan bahan E. Kecilkan api dan biar ikan masak perlahan-lahan.

Saperti biasa 
TIPS penting: Jangan sekali-kali kacau/aduk kari ini, kerana ikan akan hancur.
Untuk pastikan kari masak dengan serata, cuma perlu goyangkan periuk mengikut putaran jam(atau kekiri kekanan)

* Selamat berbuka puasa selera ....

No comments:

Post a Comment