Assalamualaikum dan Salam Ramadhan
Salah satu menu berbuka puasa saya sekeluarga
Nasi goreng cendawan
Saya mengggunakan cendawan Telinga Gajah yang telah dikeringkan yang dibeli di Terco beberapa bulan lepas.
Keriuk keriuk cendawan semasa mengunyiah begitu terasa sekali.
Suka sangat !
Jom kita terjah resepi ...
Bahan A
minyak untuk menumis
2 mangkuk Nasi Putih (disejukkan terlebih dahulu)
Bahan B (ditumbuk)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah
3 biji cili padi
sedikit belacan
Bahan C
2 keping Cendawan Telinga Gajah (Di rendam dalam air panas mendidih selama 1 jam dan di potong kecil)
Bahan D
Kiub Pati Ikan bilis 'KNOR'
sedikit Lada Hitam (ditumbuk)
garam
Bahan D
1 biji telur (Dikocak, digoreng dadar dan dipotong nipis)
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan A sehingga hampir keperangan dan berbau harum.
2. Masukkan Cendawan dan sedikit air. Teruskan memasak sehingga kuah kembali pekat.
3. Masukkan bahan D dan nasi. Gaulkan rata selama 3-5 minit.
4. Siap dan boleh dihidangkan.
* Selamat berbuka puasa ...
Nyum2x...
ReplyDeleteSedapnya nampak, memang wajib cuba ni!
ReplyDeleteBtw, Selamat Hari Raya in advance buat tuan blog ye :)