Wednesday, 1 July 2015
KFC... Hot & Spicy
Assalamualaikum dan Salam Ramadhan
Kentucy Fried Chicken Home Made.
Ranggup !
Pedas !
Sedap !
Best !
Jom ...
'Terima Kasih' kepada yang empunya resepi'
Resepi : Blogresipi
Sumber : Dari Dapur MadihaA
Bahan A (Untuk Perap Ayam)
1/2 ekor ayam
6 ulas bawang putih ditumbuk
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil lada hitam (ditumbuk halus)
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh serbuk perasa
Sedikit garam
Bahan B (untuk tepung)
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung beras pulut
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil lada hitam(ditumbuk halus)
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk perasa
Sedikit garam
Bahan C
1 biji telur (* saya tak gunakan, sebalik nya saya perapkan lagi sekali ayam yg telah disalut tepung untuk memastikan yg tepung 'mesra dan melekat' pada ayam)
Minyak secukupnya
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Perap ayam dengan bahan-bahan perapan A selama 1 jam.
2. Campurkan semua bahan-bahan tepung B di dalam bekas sehingga rata.
3. Selepas 1 jam ayam diperap, Salutkan ayam tersebut di dalam campuran tepung B tadi.
4. Perapkan 1 jam lagi.
5. 5 minit sebelum digoreng, salutkan ayam tersebut (untuk kali ke-2) di dalam campuran tepung.
Goreng dalam minyak yang banyak dan kuali yg bertutup (supaya ayam masak dan lembut isi nya didalam) sehingga garing.
6. Toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan.
* Selamat Berbuka Puasa ..
Saya suka....saya suka... ! bak nak 2 ketul peha....
ReplyDelete