Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Pasta Jagung Bersos ...
selepas masak...
simpan didalam peti sejuk sehari semalam sebelum dihidangkan yaaaaa...
.... untuk memastikan yang pasta menjadi lebih sebati dengan susu.
!!! rasa tak sabar nak makan
Sedap dimakan pada bila-bila saja !
Sambil menonton tv tu, sudu kan 1 mangkuk,
lepas tu tambahkan lagi semangkuk
tambah lagi dan lagi
untuk kali ini saya menggunakan isi jagung sebenar, bukan nya yang 'creme'.
tetapi boleh juga digantikan dengan 'Creame Corn'
rasa nya akan jadi lebih sedap lagi.
Susu pula boleh digantikan dengan santan
Jika santan digunakan, pastikan kita 'skip' pewangai Pisang tetapi gantikan dengan Daun Pandan.
dan jangan lupa tambahkan sedikit garam untuk menjadikan ia lebih lemak
Semua nya sedap !!!
Bahan A (Untuk 8 orang)
120 gram pasta (saya guna pasta yang berbentuk cengkerang)
120 gram gula putih
1 liter Susu 'Full Cream Dutch Lady'
1 Tongkol Jagung (saya guna yang dalam tin / kebetulan ada dalam simpanan)
Pewangi Pisang 'Star Brand'
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Rebus pasta sehingga betul betul lembut. Tetapi jangan sampai hancur.
2. Toskan air nya dan siram kan air sedikit untuk menghilangkan bau pasta.
3. Jika menggunakan jagung yang masih belum dimasak, rebus seketika dan asingkan dari tongkol nya.
4. Satukan pasta, butiran jagung, susu dan gula kedalam periuk dan masak sehingga mendidih.
5. Angkat dan sejukkan sedikit, bari dimasukkan pewangi pisang.
6. Simpan didalam peti sejuk sehari semalam sebelum dihidangkan.
* Selamat menjamu selera ...
tak pernah jumpa resepi mcm ni kak.. lebih kurang mcm bubur pasta ya kak..
ReplyDeleteSalam kenal dari saya..
http://masuri24.blogspot.com/2015/08/set-kesihatan-serendah-dari-rm-100.html
Lain Masuri24. Yang ini rasa nya lebih harum dengan aroma Pisang. Rasa nya lebih nyaman dimakan sejuk.
Delete