Wednesday, 9 March 2016

Sayur Lemak Sambal Belacan.. sungguh sedap. Dari hasil tuaian tanaman di belakang rumah


Assalamualaikum

Menu sayur untuk hari ini adalah dari hasil tanaman sendiri dibelakang rumah secara sambil-sambilan
Sayur sawi dan sayur kucai !

Kita masak ...
Sayur Lemak Sambal Belacan... Memang sedap
Agak-agak boleh simpan sikit ke untuk makan malam nanti ?

Jom kita terjah resepi nya ye..

Bahan A (ditumbuk 3/4 hancur)
4 biji cili padi merah
1 inci belacan
sejemput ikan bilis

Bahan B
1 paket anak jagung
1 biji bawang besar (dibelah 8)
1 keping  tauhu (dipotong  kiub)
2 keping fish cake
1/2 kotak santan
1/4 kiub pati ikan bilis
sedikit air sebagai kuah
sedikit garam

Bahan C
Segenggam kucai
Anak sawi

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Masukkan semua bahan A dan B kedalam periuk dan masak dengan api perlahan. Dikacau selalu untuk memastikan santan tidak pecah minyak.
2. Apabila hampir mendidih, masukkan bahan B dan ratakan. Biarkan sebentar sahaja diatas api dan terus diangkat untuk mengelakkan sayur terlebih masak.


* Selamat Menjamu Selera ...

1 comment:

  1. sedapnya sayoq lemak macam ni, dah lama tak buat FHA hehee ratah pun sedap ni

    ReplyDelete